安心院ワイン ★★★★★

8/27

休肝日

 

 

 

8/28

まったくもって暑いです。

 

お料理当番。

 

ヒラマサ、カンパチ、スルメイカのお刺身

 

 

ケールとクレソンのサラダ

 

 

青森産黒毛和牛のステーキ

 

 

今日の黒毛和牛は希少部位のミスジで、もの凄く美味しかったです。

 

 

 

 

1本目 安心院ワイン アルバリーニョ 2019  3,200円(税込み)

先月、ワイナリーの売店で購入しました。

ワタシは、このアルバリーニョは安心院ワインの最高傑作だと思います。

もともとスペイン西部ガリシア地方産のブドウ品種。

ガリシアは日本に似て高温多湿な気候だそうで、雨の多い日本向きのブドウではないかといわれています。

でも、ここまでカチッと引き締まったアルバリーニョは、他に見当たらないかも。

アルバリーニョで仕込む本場スペインの銘酒リアス・バイシャスでも、このクオリティーのものはそうは無いと思う。

エレガントな酸、ピュアな果実味に、素晴らしいミネラル感。

安心院ワインは糖分添加がないから、アルコール度数が11.5% と低くてもボディはしっかり。

これは見事、実にお見事。★★★★★。五つ。

 

 

2本目 安心院ワイン テンプラニーリョ 2016  2,900円(税込み)

この赤もワイナリーの売店で購入しました。

テンプラニーリョもスペインのブドウ品種。

この品種、昔は濃厚で重いワインばかりでしたが、スペインでも最近は軽快でフルーティーなテンプラニーリョもよく見かけます。

これも、繊細でエレガントなテンプラニーリョ。

やわらかな果実の旨味がぎっしりと詰まっています。

アロマは間違いなくテンプラニーリョのそれ。樽熟成からくる心地の良い熟成感も感じます。

これもお見事、とっても美味しいです。

黒毛和牛にもぴったりでした。

 

 

 

Aug. 27

No Wine Day

 

 

Aug. 28

I have kept burning days for a long time.

 

I cooked dinner.

 

 

Sashimi

 

Green Salad

 

Wagyu Beef Steak

 

 

Good job!

 

 

1st Ajimu Wine Albarino 2019  3,200 yen

I bought this one at the winery last month.

I think it is a complete chef-d’oeuvre.

Albarino is a local grape in Galicia Spain.

The grape is strong for high-temperature and humidity.

Then it is a good grape variety for Japan, they say.

For me, it is the best Albarino in Japan.

It is difficult to find such high quality Albarino even in Spain, I think.

I love the elegant-pure fruits, cool-elegant citrus, super-fine minerals.

Because Ajim Wine doesn’t use any sugar for wine making, the alcohol degree is low, 11.5%.

But I felt very rich body, too.

Super delicious!  ★★★★★!!

 

 

2nd Ajimu Wine Tempranillo 2016  2,900 yen

I bought this one at the winery, too.

Tempranillo is also Spanish grape variety.

Temoranillo wine used to be dark and full-bodied but some of them become a cool and elegant wine recently.

It is the one of them. It is a very elegant red wine.

I felt pure fruits, natural acidity and elegant tannins.

I also felt the grape character aroma and good mature nuance.

It is so tasty and very good for Wagyu steak today.