12/21
今日は我が家の「鶏を焼く日」です。
毎年この時期に開催される家族行事です。
なぜこの時期に鶏を焼くのか、今となっては不明ですが毎年やってます。
今年は例年より早めの開催と相成りました。
前菜は、例年通りワタシが担当。
今年は 「メジマグロ、アボカド、長芋のタルタル」を作りました。
今年も美味しくできました。
鶏を焼くのはdaimajoさま。
レシピを一部間違えたようですが、上手に焼きあがりました。
おなかに詰まった具材も美味。
ケーキもdaimajoさまの手作りです。
モンドールもありました。贅沢ですね。
ワインは、ワタシが選びました。
鶏を焼く日のワインは、それなりに豪華です。
ピエール ペテルス ブランドブラン グランクリュ NV
キンタデアゼヴェード ヴィーニョヴェルデ 2016
シャトー ラグランジュ 1998
シャンパーニュがおいしかったです。
ヴィーニョヴェルデも負けてない。
ラグランジュの19年熟成はさすがです。
鶏を焼く日は楽しいです。
また来年も開催できるよう頑張りたいと思いました。
Dec. 21
It was the annual “The Roast Chicken Day” in my home.
I don’t know the reason why we cook chicken in this time but we keep the event this year, too.
In this year, it was held a little earlier than usual.
I cooked a starter as well as, Maguro, Avocado and Nagaimo Tartar.
Daimajo-sama cooked the roast chicken as well as.
It roasted up very well.
Delicious!
I chose wine today.
They were better ones than usual.
Pierre Peters Blanc de Blanc Grand Cru NV
Quinta de Azevedo Vinho Verde 2016
Chateau Lagrange 1998
Perfect!
We ate a decollation cake cooked by daimajo-sama on the Roast Chicken Day, too.
We enjoyed “The Roast Chicken Day” very much.
I’ m looking forward to having “The Roast Chicken Day” next year.