Hirosaki Craft Wines プリモ・パッソ 2021

7/24

青森から上京中の、Hirosaki Craft Wineのオーナー長内夫妻と、リゴレット丸の内でプチランチワイン会を開きました。

 

 

長内さんはワタシの長年の友人。

おととし37年間勤めた大手酒類メーカーを早期退職し、アルカンヴィーニで1年間勉強。

その後、生まれ故郷の弘前に戻り、岩木山の麓に役1ヘクタールのヴィンヤードを開きワイン造りを始めました。

 

 

昨年は、弘前の知り合いの農家さんが栽培したスチューベンでペティアンを仕込んでいます。今日はそのペティアンを試飲します。

 

Hirosaki Craft Wines プリモ・パッソ アンセストネル 2021

 

 

やさしい泡、凝縮感のある赤い果実味、綺麗な酸、心地よい酵母感。

スチューベンを亜硫酸無添加で仕込んでいますが、キャンディ香や揮発系のオフフレーバーは全く感じません。

 

いや、これ、いいんじゃない?

かなり美味しいですよ。

今風のペットナットですねー。

 

 

長内さんは昔から、今風好きでしたが、面目躍如といったところでしょうか?

 

 

他には、イタリアのオレンジワインと、与市の新しいピノ・ノワールも飲みました。

 

 

 

美味しいお料理と美味しいワインって、今更ながらいいですねー。

 

 

 

今日の、締めはソフトクリーム。

 

 

何故か、daimajoさまが、一人で半分以上食べちゃいました。

 

 

久しぶりのワイン談義と、たわいない世間話で盛り上がりました。

 

 

 

楽しかったですねー。

次回は弘前で開催かな?

 

 

 

Jul. 24

I organized a private wine tasting lunch with Mr. Osanai, who is a vineyard owner & grape grower he is my old friend.

He worked in Suntory for 37 years.

He quit Suntory two years ago and started his own vineyard located at the foot of Mt. Iwaki.

 

He produced Petillant last year by Campbell grape grown in Hirosaki by his friend.

 

I tried to taste the bottle today.

 

Hirosaki Craft Wines Primo Passo 2021

 

I felt elegant babbles, dense fruits, charming acidity and comfortable mouthfeel.

The taste was very pure and natural.

I didn’t expect this one so much before tasting but it is a very fine Petnat.

 

We also tasted Italia Orange Wine and Hokkaido Pinot Noir.

Both of them were very nice, too.

 

 

Every dish was very good, too.

 

 

We could spend a very nice time.

 

Thank you very much!!