北海道産の生ウニ、奮発

7/22

休肝日

 

 

7/23

お料理当番、手巻き寿司。

 

いつもお気に入りの鮮魚売り場に行ったら、売場がほとんど鰻の蒲焼に占拠されていました。

今日は土用の丑の日でしたっけ。

 

仕方なく、河岸を変えたら思いのほか良いネタが手に入りました。

 

 

オーストラリア生ミナミマグロ、北海道生ウニ、北海道ホタテ、愛媛天然真鯛、宮城天然ヒラメ、神奈川・三崎イナダ、神奈川・平塚真鯵、ツナマヨ、きゅうり

 

北海道産の生ウニ、奮発しました。

 

 

ロシア産が入手困難のため、いま生ウニは貴重品ですね。

 

 

 

1本目 ベルクール ブランドブラン NV  1,480円

リラックスワインのオリジナル・ヴァンムスー。

アイレン種60%とマカブー種40%をシャルマー方式で仕込んでいます。

爽やかなキレ、きめ細やかな泡と伸びる酸。

意外とこれ美味しいんですよ。

氷温近くまで冷やして飲みました。

暑さが吹っ飛びました。

 

 

2本目  北海道中央葡萄酒 北ワイン キムラヴィンヤード SHIRO 2018  3,000円

北海道の生ウニとホタテに誘われて北海道のワインを抜きました。

余市町の木村さんが育てたケルナーで仕込まれています。

やっぱ、木村さんのブドウは味わいが濃くて深みがあります。

爽やかな柑橘系の酸に、味わい深い果実味と抜群のミネラル感。

コクがあってキレがある。

良いワインです。本当に良いワインです。

ケルナーって、こんなに優雅でキレイなワインになるんですね。

 

 

7/22

No Wine Day

 

 

7/23

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

It was a gorgeous version that had Uni today.

 

Delicious!

 

 

1st Bellecourt Blanc de Blanc NV 1480 yen 

This sparkling wine is my Relax Wine Original.

It is made from 60% Airen and 40% Maccabeu grown in Languedoc.t

It is produced by Charmat method.

I felt fresh fruits, charming babbles, nice citrus and fine minerals.

It is an accidentally tasty for me.

Why is it so delicious.

I guess, because I tasted this one with very cold temperature like an ice.

Very nice!

 

 

2nd Kita Wine Kimura Vineyard Shiro 2018 3000 yen

It is made from 100% Kerner grown in Kimura Vineyard in Yoichi Hokkaido.

I felt very fresh fruits, nice citrus and strong minerals.

The taste was really pure and clean.

I think it is one of the best Kerner wines in Hokkaido.

I was surprised that Kerner becomes sush elegant wine.

It was very good for Temaki-Sushi today!