やみくもに高いワインを

10/11
休肝日

 

10/12
気温が上がったり、下がったり。
体調管理には、充分におきをつけ下さいませ。

 

 

今日の一皿は、daimajoさまのハンバーグ。
これ、ワタシの大好物です。

 

 

1本目 ウィリアム・フェーヴル シャブリ
フルショーム 2018
なんだか高いワインが飲みたくなって、意味もなくシャブリのプルミエクリュ。
だいぶ前から家のセラーにいたワイン。抜きどころが難しく放置してました。
お客様にお出しするとか、ワイン会に持参するとかは無理目だし、気軽に飲むにはもったいない。
帯に短し、襷に長し。
で、やっぱり美味しいんですね。
ピュアな果実味とシャブリならではのミネラル感。
コスパはともかく美味しく頂きました。

 

2本目 シャトー・メルシャン 椀子メルロー ブロック1 2019
赤もそれなりと思って、これまた放置してあったメルシャン椀子ワイナリーの売店限定販売のコレを抜きました。
椀子のメルローの中でも一番樹齢の高い第一区画で収穫したブドウで仕込まれています。
この果実味の硬さ、しっかりとした構成と印象的なフレーバーは、まさにメルシャンの長野メルローのスタイル。
この存在感、よく造られています、さすがです。
これ、もっと熟成させなくちゃ、いけなかったかな?
今日は、やみくもに高いワインを飲んじゃいました。

 

 

Oct. 11
No Wine Day

 

 

Oct. 12
We have a hot day and a cold day recently.
Please take care.

 

The main dish today was Hamburg Steak cooked by daimajo-sama.

Very good!

 

 

1st William Fevre Chablis Fourchaume 2018
I wanted to taste any expensive wine tonight with no reason.
Then I opened this Chablis 1er Cru.
I rarely taste Chablis 1er Cru personally.
Accidentally, there was this one in my cellar.
Well, it was very tasty.
I felt elegant fruits, fine citrus and clean minerals.
It was a typical expensive Chablis style.
I like this one except the cost performance.

2nd Chateau Mercian Mariko Merlot Block 1. 2019
It is made from 100% Merlot grown in the oldest block of the estate vineyards in Mariko Nagano.
You can buy this one only the cellar door of the winery.
I felt big fruits structure, fine acidity, sold tannin and long after taste.
The style is the typical Mercian’s fine Merlot.
I tasted expensive red and white wine tonight.