手巻き寿司もワインもデラウマ

10/10

今日もお料理当番。

江ノ島にあがった天然のカンパチをゲット。

 

 

今日の山口県産スルメイカは特大級。

 

 

手巻き寿司にしました。

生の筋子から、daimajoさまが、イクラを作ってくれました。

他には、北海道・天然生本マグロ、三陸沖カツオ、高知・シマアジ、長崎・真鯵、青森・天然ヒラメ。

 

 

今日の手巻き寿司はデラウマ。

 

 

1本目 ドメーヌ長谷 フクイハラブラン リザーヴ NV  3,190円

長野県高山村で2017年に新規醸造免許を取得し、ブドウの栽培と醸造を行う長谷夫妻が造る稀少なワイン。

2019年、2020年のリザーヴワインに、2021年の酸の高いキュヴェをブレンドしたそうです。

フレッシュ感と熟成由来のヴォリューム感がよくマッチしています。

和柑橘のニュアンスとトロピカル系フルーツのテイスト。

口の中にフワっと、香ばしいフレーバーと味わいが広がります。

長谷さんのワイン、久しぶりに飲みましたが、やっぱ凄く美味しいです。

 

 

2本目 小布施ワイナリー ソガ・ペール・エ・フィス オルディネール メルロー 樽熟成 2020

同じく高山村のドメーヌ・カクトウとドメーヌ・アキオの畑で収穫したメルローで仕込んだワイン。

なんとも豊かで、膨らみがあって、複雑さと心地よさのあるワインです。

メルローの優しい果実味、酸とエレガントなタンニンが、爆発的にひろがります。

やっぱ、小布施は凄いや。ホントに凄いと思う。すさまじく美味しいメルローです。

曽我さんの方針に従って、ここでも値段は伏せますが、普通なら2倍、3倍の値段が付くワインだと思われます。

これ、「お一人様2本まで」の縛りで2本買いました。

次はいつ抜こうかな?

 

 

Oct. 10

I got a very fresh Kampachi caught by the local sea.

 

I also got a big squid.

 

Then I cooked Temaki-Sushi.

 

Very good job!

 

 

1st Domaine Hase Fukuihara Blanc Reserve NV  3190 yen

It is made from the reserve wine of 2019, 2020 vintage and the fresh cuvee of 2021 vintage.

The grape variety is Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Kerner, Syrah, etc. grown in the estate vineyard in Takayama Nagano.

I felt the taste of Japanese citrus and tropical fruits.

The mouthfeel was delicate and elegant.

This one has both the freshness and good mature touch.

Delicious! Delicious!

 

 

2nd Obuse Winery Sogga pere et fils Merlot Ordinaire 2020

It is made from 100% Merlot grown in Kakuto Vineyard and Akio Vineyard in Takayama Nagano.  

What a rich and elegant red wine is this!

I felt gorgeous fruits, amazingly elegant acidity and super comfortable tannin.

I was sure again that Obuse Winery was an extraordinary wine producer.

Because of the policy of the winery, I can’t tell you the price of this one.

But the price and quality is very imbalanced.

I think the winery can price this one three times.