素晴らしい東北のワインです

7/27

寝る前にちょっと思ってYouTubeで昔の音楽番組を見ていたら、やめられなくなって気が付くと深夜遅く。

これ、危険ですね。

 

 

1本目 月山ワイン ソレイユ ルヴァン 甲州シュールリー 2018  2,200円 + 税

山形県庄内産の甲州ワイン。北限で栽培される甲州です。

しっかりとした酸と厚みのある果実味、輪郭のはっきりとした味わいです。

山梨の甲州と比べると、やはり酸がはっきりと表れます。

この地に甲州ブドウがあるのは、もともと酒田のお殿様が、こっそり山梨から甲州の苗木を持ってこさせたのが始まりらしいです。

もちろん当時はワインを造るためではなかったけど、今こうして素晴らしい甲州ワインが庄内ある。

歴史のロマンを感じます。

 

 

2本目 下北ワイン ピノ・ノワール Ryo 2018  2,500 円 + 税

今から37年前、三楽オーシャン(現メルシャン)に入社して、最初の赴任地が青森営業所で最初の担当が下北半島でした。

その下北半島のむつ市川内町で造られるピノ・ノワールです。

当時、まさか下北でワインが、しかもこんなに美味しいピノ・ノワールが出来るとは夢にも思いませんでした。

しっかりとしたアロマ、ゆったりとしたベリー系の酸、穏やかなタンニン。

果実味がすごく詰まっている感じ。ブドウの味わいの濃さを感じます。

寒さとむつ湾からの強い風のせいか、ブドウの粒が小さく、収量がとても少ないそうです。

それで味が濃いんですね。

これ、素晴らしいピノ・ノワールだと思います。

コストパフォーマンスなら、間違いなく日本で一番のピノ・ノワールだと思います。

 

 

 

Jul. 27

Before I went to bed, I was going to watch some old music program a little on YouTube.

But I couldn’t stop watching and found I was in very late night.

It’s dangerous.

 

 

1st Gassan Wine Soleil Levant Koshu Sur Lie 2018  2,000 yen + tax

It is made from 100% Koshu grown in Syonai Yamagata.

The area is the north limit of the growing Koshu Grape.

I felt fresh aroma, fine citrus, crisp fruits and good minerals.

The acidity level is higher than Yamanashi Koshu.

I am sure again it is a very fine Koshu wine.

 

 

2nd Simokita Wine Pinot Noir Ryo 2018  2,600 yen + tax

It is made from 100% Pinot Noir grown in Shimokita Peninsula, where is the north limit area in main Island of Japan.

The area was my turf 37 years ago when I was a new employee of Mercian Wine.

I couldn’t image that such fine Pinot Noir would be produced there at the old time.

I felt fine aroma, dense fruits, fine red acidity, silky tannin and comfortable mouthfeel.

There were a lot of red & black berries.

I think it is one of the best Pinot Noir wines in Japan.

Delicious!