熊本でワインイベント開催

7/28

休肝日

 

 

7/29

不要普及の外出自粛がお願いされる東京都民のワタシではありますが、前々から予定されていた2泊3日の九州出張を決行することになりました。

 

 

始発の小田急に乗って、羽田空港から熊本に到着。

 

 

リラックスワインの九州地区の販売代理店、食材卸の九州最大手の丸菱さんが経営するホールスクエア・アカデミーで、ワインセミナーとワインディナーパーティーを開催します。

 

 

4月にワインコンサルタントの新会社を立ち上げてから、初めて実施するワインイベントです。

 

 

 

熊本県内の飲食店経営者、ホテル・レストランのソムリエ、ワイン担当者の皆さんにお集まりいただきました。

 

 

参加希望のお申し込みが多く、三密を避けるためにセミナーは2回に分けて行いました。

 

 

テーマは、リラックスワインについて。

 

 

ワタシの輸入するワインの特徴について、ワインの試飲を交えてお話をいたしました。

 

同じ話を2時間近く話すのは大変でしたが、幸い、セミナーは好評をいただき、とても嬉しく思いました。

 

 

古くからのお客様とも久しぶりに会えて、とても嬉しく思いました。

 

 

夜はホールスクエアのレストランで、日本ワインをテーマにしたワイン会。

 

 

ワタシが選んだ日本ワインに合わせて、丸菱のレストラン部門総料理長の新海さんがオリジナルのメニューを組み立ててくださいました。

 

 

料理の写真は、ホールスクエアの今村店長が撮ってくれたので、素晴らしい画像でお伝え出来ます。

 

 

 

 

 

 

 

ワインはそれぞれ個性があって、皆さんに驚きをもって楽しんでいただきました。

 

 

なかでも地元熊本の超レアワイン、和泉原ヴィンヤード・シャルドネ2018年は大好評をいただきました。

ブドウを栽培している葉山さんがワイン会に駆けつけてくださり、会場はさらに盛り上がります。

 

 

新海さんのお料理はは、まさに絶妙。本当に素晴らしいペアリングを日本ワインと表現してくれました。

 

 

こんな厳しい状況ではありますが、ワインと料理の持つ力を再認識した一日です。

 

 

皆さん、ありがとうございました。

素晴らしいイベントを企画してくださった丸菱のスタッフの皆さん、ありがとうございました。

 

 

 

Jul. 28

No Wine Day

 

 

 

Jul. 29

I wake up 3:00 am and took the first train to Haneda Airport.

 

Then I went to Kumamoto to organize three wine events there with Marbishi, which is the major food & beverage suppliers and the Relax Wine agent in Kyushu.

 

The first event was wine seminar for the wine professionals in Kumamoto, the owner of restaurants, sommelier and wine buyers.

 

I talked about the special character of Relax Wine, which style is an especially the pure and natural.

 

 

The second events was also wine seminar.

Because we must keep the social distance, I must devised it a small parties.

 

 

Fortunately, I could get very good reputations.

 

 

The third event was a wine dinner party.

The theme was Japan Wine.

 

 

I chose five fine Japan Wine and paring fine dishes with original dishes cooked by Mr. Shinkai, who is the general chef de cuisine of Marubishi.

 

We enjoyed very fine wines, delicious dishes and nice talking.

 

 

I was sure again the goodness of fine wine powers.

 

 

Thank you for everybody today!