やっぱり手巻き寿司は最高です

5/15

休肝日

 

 

5/16

お料理当番、手巻き寿司。

 

手巻き寿司、久しぶりです。

今日は、活ホタテと、活白ミル貝、真鯵をさばきました。

 

 

 

白ミル貝って変な姿ですが、とても美味です。

 

 

天然生本マグロ、活ホタテと、活白ミル貝、ミズタコ、生シラス、天然ヒラメ、真鯵、ノルウェーサーモン、ホタルイカ

 

 

やっぱり手巻き寿司は最高です。美味しいなあ。

 

 

 

1本目 ココファーム プティマンサン 2018

今日は日本ワインにしました。

プティマンサンは、フランス南西地区で栽培されるブドウ品種です。

聞くところによると雨に強い品種だそうで、日本に向いているかもしれません。

ココファームらしい、本当にピュアで自然な味わい。

もちろん辛口に仕上げてありますが、フレーバーに品種由来の甘みを感じます。

しみじみと、唸りたくなるくらい美味しいです。

これ、とある方からのいただきもの。ありがとうございますっ!

 

 

2本目 それいゆ ピノノワール 2018 3,000円 + 税

山梨の自社畑で収穫したピノノワール100%で仕込んだ稀少なキュヴェ。

生産本数1618本と書いてあります。

それいゆ、鈴木さんのピノノワールは、15年くらい前から飲み続けていますが、本当

に良くなりました。

相変わらず、色も味わいも淡いのですが、なんとも自然で美しいブドウの芯がはっき

りと見えます。

ワイン会に持っていったら、濃いワインや添加物に舌を侵されている人から「薄

い」って酷評されそうですが、これは薄くないです。

とても自然で豊かなピノノワールの旨味がつまっているワインです。

いや、いいなあ、これ好きです。

手巻き寿司にもぴったりでした。

 

 

 

May 15

No Wine Day

 

 

 

May 16

I cooked dinner, Tmaki-Suhi.

 

I cooked unique clams.

 

They were very delicious.

 

I love Temaki-Sushi!

 

 

1st Coco Farm & Winery Petit Mangseng 2018 I chose Japan Wine today.

Petit Mangseng is the grape variety born in South-West France.

They say, the variety is resistant about rain.

It may be good grape variety in Japan.

It is made from 100% Petit Mangseng grown in the estate vineyards in Ashikaga.

The taste is very pure and natural.

I felt very nice fruits, fine acidity and good minerals.

It was very delicious and very good for Temaki-Sushi today.

 

 

2nd Soleil Wine Pinot Noir 2018 3,000 yen + tax It is made from 100% Pinot Noir grown in the estate vineyard in Yamanashi.

Only 1618 bottles produced.

I have been trying to taste this Pinot Noir since 15 years ago.

It has been getting better and better.

The style is still very light and delicate.

Somebody, whose palate is invaded by too much dark wine or additives, might say ” It is watery.”

But I am sure it is never watery.

I felt very elegant & natural red berry, comfortable acidity and minerals.

I could see the very fine essence of good grapes.

Tasty…

It was very good for Temaki-Sushi today, too.