手巻き寿司は、最高です

4/29

今日は手巻き寿司。

キハダマグロ、ヒラマサ、炙りサワラ、真鯵、タコ、ホタルイカ、真鯛、ツナマヨ、きゅうり

 

 

手巻き寿司は、美味しいです。

手巻き寿司は、最高です。

 

 

 

1本目 濱田ヴィンヤード バッカス 2020

寿司には、やっぱり良質な日本ワイン、と思って濱田さんのバッカスを選びました。

北海道三笠市の自家葡萄園で有機栽培したバッカス100%で仕込んだ白ワイン。

華やかな生のブドウを感じるアロマ、厚みのあるフルーツ感と、穏やかでもしっかりとした酸とミネラル感。

ほのかな泡が全体の味わいを引き締めています。

ふわーっとした、とても心地よく優しいワインです。

手巻き寿司にぴったりでした。

 

 

2本目 ミソノ・ヴィンヤード ピノ・ノワール 2022  サンプル試飲

赤は、北海道余市町のミソノ・ヴィンヤード から新しくリリースされた2022年のピノ・ノワールです。

この、自家葡萄園に植えたピノ・ノワールの樹齢4年目の収穫からは、新しく出来たワイナリーのセラーで醸造しています。

2021年ヴィンテージに比べると色は薄め、まず口に含むと完熟したイチゴような果実味。

決して濃さはありませんが、繊細でありながら存在感のあるボディを感じます。

始めは、軽いタッチでしたが、グラスの中で時間が経過するとともにヴォリーム感が増してきました。余市のピノ・ノワールならではの、タカヒコっぽさも僅かにあります。

これは、もう少し熟成させてから、ゆっくりと飲みたいワインです。

生産本数が少なく、今回のリリースも全てアロケーション済みで、一般の販売は残念ながらありません。

つぎの2023年ヴィンテージは、生産量が増えるようなので、もう一年待ってください。

 

 

 

Apr. 29

Today, I had a Temaki-Sushi party.

 

 

Kihada-Maguro, Hiramasa, Broiled Sawara, Mackerel, Octopus, Hotaru-ika, Madai, Tuna-Mayo, Cucumber

 

 

Temaki-Sushi is delicious.

Temaki-Sushi is the best.

 

 

1st Hamada Vineyard Bacchus 2020

For sushi, I thought it wanted to taste a good quality Japan wine, so I chose Hamada Vineyard Bacchus.

It is a white wine made from 100% Bacchus organically grown in the estate vineyard in Mikasa, Hokkaido.

It has a gorgeous raw grape aroma, a thick fruity taste, and a gentle but firm acid and mineral feeling.

The faint bubbles tighten the overall taste.

It is a fluffy, very pleasant and gentle wine.

It was perfect for Temaki-Sushi.

 

 

2nd Misono Vineyard Pinot Noir 2022  Sample Tasting

The red wine is a newly released 2022 Pinot Noir from Misono Vineyard in Yoichi, Hokkaido.

From the fourth-year-old harvest of the Pinot Noir vines planted in the estate vineyard, they produced it in the cellars of our new winery.

Compared to the 2021 vintage, the color is lighter, and the fruit taste is like a ripe strawberry when you put it in your mouth.

It is by no means dense, but you can feel the body with a delicate yet strong presence.

At first, it was a light touch, but as time passed in the glass, the feeling of volume increased. It has a slight-typical Yoichi’s Pinot Noir character, “Takahiko” flavor.

This is a wine that you want to age a little more and then drink slowly.

The production number is small, and all of this release has been allocated, and unfortunately there is no general sale.

The next 2023 vintage seems to increase production, so wait another year.