菊鹿ワイナリーとオット・エ・セッテ

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九州2日目。

今日は2018年に新しく設立された熊本ワインの菊鹿ワイナリーを訪問します。

 

 

熊本ワインさんとは長いお付き合いがありますが、この新しいワイナリーにはやっと来ることができました。

 

 

熊本北部の田園地帯をしばらく走り続けるた、小高い丘の上に、いきなりニューワールドのワイナリーを思わせる素敵なセラーと葡萄園が姿を表します。

 

 

まずはレセプション担当の林田さんに、約1.5ヘクタールの自社葡萄畑を案内していただきます。

仕立ては短梢で、雨除けの屋根がしっかりと設置されています。

 

 

シャルドネ、ピノ・ノワール、メルロー、カベルネ・フラン、ガメイ、ヴィオニエ、ゲヴルツトラミネールなど、将来に向けて九州でのブドウ栽培の可能性を考えて、様々なブドウ品種を栽培しています。

 

 

すっかり色づき、糖度もしっかり上がったピノ・ノワールは、なんともう来週には収穫の予定とのこと。さすが九州、ずいぶん早いですね。

日本では一番早い収穫でしょう。

もしかすると北半球で最も早いピノ・ノワールの収穫かも?

 

 

熊本ワイン西里醸造所の20年の経験を生かして設計されたセラーは年間3万本の生産能力があるそうです。

品質重視の考えから、一番大きなタンクでも2KLとあえて小さなステンレスタンクを導入したそうです。

すべて地元熊本の会社に特注で作ってもらったそうです。

 

 

 

いや、管理の行き届いた素晴らしいセラーですね。

 

 

林田さん、今日はお忙しいなかをご案内いただき、ありがとうございました。

菊鹿ワイナリーの将来が、本当に楽しみです。

素晴らしいワインが出来る事、期待しています。

 

 

 

菊鹿ワイナリーをあとに、阿蘇の大パノラマを楽しみながら約3時間のドライブ。

今日の宿泊地、別府温泉に到着。

 

 

今夜の夕食は、イタリアンの銘店“オット エ セッテ 大分” でいただきます。

 

 

シェフの梯さんとは、本当に長いお付き合いですが、お店に来たのはおととしに続いて2回目です。

 

 

 

うーん、やっぱり梯さんのお料理は凄い。

 

 

 

別府ならではの地獄蒸しの手法を取り入れたお料理は、ユニークで、繊細で、大胆で、とにかく手間がかかっています。

 

 

もう本当に素晴らしすぎます。

 

 

 

 

 

安心院ワインと菊鹿ワインとのペアリングも見事でした。

 

 

 

素晴らしいお料理の後は、“オット エ セッテ 大分”のある名旅館“柳屋”の源泉かけ流しの温泉を堪能しました。

 

 

素晴らしいお料理、素晴らしいワイン、素晴らしい温泉。

まさに至福。

 

 

本当に幸せな一夜になりました。

別府温泉は地獄でなくて、天国でした。

 

 

Jul. 30

It is the second day in Kyushu.

 

I visited to Kikka Winery, which is the second cellar of Kumamoto Wine established in 2018.

I have had a long relationship with Kumamoto Wine but it is the first time I had visited to this new winery.

 

It’s a beautiful winery!

 

 

At first, I was guided to the vineyard by Mr. Hayashida, who is a reception staff.

It is a very well-organized single vineyard.

Because it has a lot of rain here, all the vineyard has wide roofs.

Many grape varieties are planted, Chardonnay, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Noir,Merlot, Cabernet Franc, Gamey, etc.

They want to try to find the grape possibility in Kyushu.

 

I saw enough colored Pinot Noir.

They will be picked up next week.

Very early!!

It is the earliest Pinot Noir in Japan, I think.

 

 

After the vineyard watching, I went to the cellar.

It is a very well-organized wine cellar, too.

Because they want to produce only high quality wine, all of the tank are very small.

 

Then I tried to taste their fine wines.

 

 

I was very impressed in the new winery.

I look forward to tasting Kikka Wine in the future.

 

 

After the visit Kikka Winery, I went to Beppu Onsen by three hours mountain drive.

I saw a magnificent view of Aso Mountains.

 

 

Then I had a great dinner at Otto e Sette Oita.

 

I enjoyed tremendously delicious dishes, which were cooked by the steam of hot spring.

 

I also enjoyed nice local wines, Ajimu Wine and Kikka Wine.

 

 

After the dinner, I took a very nice onsen spring bath.

 

It was like a paradise tonight.

Thank you very much!