今年は秋刀魚が豊漁だそうです

9/1

休肝日

 

 

9/2

久しぶりに東京のやってきた北海道 MARO Winesのオーナー醸造家、麿直之氏と新宿のタヴァーン・オン・Sでランチです。

 

 

麿さんとは、いろいろと不思議なご縁があって、長くお付き合いが続いています。

料理のオーダーを忘れるほど、会ってすぐにワイン談議が始まり、いろいろと有意義な情報交換。

 

 

気が付けば2時間以上、ずっと二人でワインの話をしていました。

 

 

麿さん、引き続きどうぞよろしくお願いいたします。

 

 

ウチに帰って、さっと料理をします。

 

枝豆

 

 

ゴーヤとツナのサラダ

 

 

水菜とブロッコリーとシラスの和え物

 

 

キハダマグロのカルパッチョ

 

 

タラコスパゲティ

 

 

秋刀魚の塩焼き

 

 

今年は秋刀魚が豊漁だそうです。

この時期としては珍しくサイズが大きく脂がのっています。

しかも一尾298円は、この物価高のなかで非常に助かります。

 

 

初物の秋刀魚、すごーく美味しい。

今年は秋刀魚がいっぱい食べられそうです。

 

 

 

本日のワイン

 

 

 

ベル・デュ・スッド シャルドネ 2022  1,080円

いつものラングドックのシャルドネですが、今日のボトルは2022年のバックヴィンテージ。

先日サンプルで飲んだ2024年に比べて、ネクターのようなとろみのある芳醇な味わいです。

新鮮でピュアな果実味もいまだ健在。

美味しいです。

秋刀魚にも良く合います。ハラワタの苦みもしっかりと受け止めてくれましたよ。

 

 

 

Sep. 1

No Wine Day

 

 

 

Sep. 2

I had lunch with Mr. Naoyuki Maro, the owner and winemaker of Hokkaido MARO Wines at “Tavern on S” in Shinjuku.

I have a strange relationship with Mr. Mako and we have a long-time relationship.

At first, we forgot to order food, the wine discussion starts as soon as we meet, and we exchange various meaningful information.

Before I knew it, we had been talking about wine for more than two hours.

 

Thank you for your continued support.

 

 

I’ll go back to my house and cook quickly.

 

Edamame

 

Goya and Tuna Salad

 

 

Mizuna, Broccoli, and Shirasu Dressing

 

 

Maguro Carpaccio

 

Taracco Spaghetti

 

Salt-grilled Saury

 

 

It seems that the Saury is a good catch this year.

It is unusually large for this time of year and has a lot of fat.

Moreover, 298 yen per fish is very helpful in this high price.

 

 

The first saury is very delicious.

I think I can eat a lot of Saury this year.

 

 

Today’s Wine

Belles du Sud Chardonnay 2022 1,080 yen

It’s the usual Languedoc Chardonnay, but today’s bottle is a 2022 back vintage.

Compared to the 2024 sample I drank the other day, it has a thick and mellow taste like nectar.

The fresh and pure fruit flavor is still alive and well.

It’s delicious.

It also goes well with saury. It also took well the bitterness of the saury’s organ.