ハナニラが白い花を開きました

3/29

午前中の嵐のような大雨のあと、午後はからっと晴れ上がりました。

庭のハナニラが一斉に白い花を開きました。

 

 

庭に自生する雑草ですが、毎年この時期、目を楽しませてくれます。

 

さて、今日は水炊き鍋です。

鶏ガラと鶏皮でスープをとります。

 

 

朝からグツグツ、トロトロ6時間、白濁した良いスープがとれました。

 

前菜は、富山産ホタルイカ。

 

 

博多風水炊き鍋は、キャベツを入れます。

 

 

つけダレは、スダチ醤油。

 

 

すごく美味しい!

 

 

 

1本目 ラ・クロワ・グラシオ ロゼ 2021  1,850円

ラ・クロワ・グラシオは、ラングドック・メーズ地区で、ピクプール・ド・ピネの造り手として、現地でいま最も注目されているワイナリー。

ロゼは、有機栽培のカベルネソーヴィニヨンとシラーで仕込まれています。

繊細で複雑なフルーツの味わい、チャーミングな赤い果実の酸、心地の良いミネラル感。

ホタルイカとの色合わせもあったのですが、ドンピシャに嵌りました。

 

 

2本目 神戸レゼルバ カベルネ・ソーヴィニヨン クレレ 2021  3,500円

水炊き鍋にも、1本目のロゼがとてもよくあったので、2本目もロゼにしました。

神戸産のカベルネ・ソーヴィニヨン100%で仕込まれた濃厚な紅色のロゼワイン。

カベルネ・ソーヴィニヨンの特徴が良く現れたアロマが印象的です。

軽いタッチの奥に、しっかりとした味わいが現れます。

これ、日本のカベルネ・ソーヴィニヨンの可能性を示唆しているんじゃないかな?

 

 

Mar. 29

After a stormy heavy rain in the morning, the afternoon cleared up.

The Japanese leek in my garden opened its white flowers all at once.

 

It is a weed that grows wild in the garden, but it is a delight to the eye at this time of year.

 

Well, today’s dinner is a Mizutaki-Nabe.

I took the broth with chicken stock and chicken skin.

 

From the morning, I was able to get a good cloudy soup for 6 hours.

 

The starter was Hotaru-Ika Sashimi.

 

Hakata Mizutaki-Nabe puts the cabbage.

 

The dipping sauce is Sudachi- Soy Sauce.

 

It’s so delicious!

 

 

1st La Croix Gratiot Rose 2021 1,850 yen

La Croix Gratiot is a winery in the Languedoc Maze area that is currently attracting the most attention in the region as the creator of Picpoul de Pinet.

This rose is made from organically grown Cabernet Sauvignon and Syrah.

I felt delicate and complex fruit taste, charming red fruit acidity and pleasant minerality.

One of the reasons for the choice was a color match with the Hotaru-Ika.

I got a big success.

 

 

 

2nd Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet 2021 3,500 yen

The first rose was very good in the Mizutaki-Nabe, so I chose the second rose as well.

This rich red rose wine made from 100% Cabernet Sauvignon grown in Kobe.

The aroma of Cabernet Sauvignon is impressive.

Behind the light touch, a solid taste appears.

Isn’t this suggesting the possibility of Japan’s Cabernet Sauvignon?