3/21
3月に入ってから寒い日が続きますが、散歩の途中で満開のハクモクレンの花に出会いました。
寒くても、やっぱり春なんですね。
今日はキリタンポ鍋です。
何時ものように朝から鶏ガラを2羽コトコト煮詰めて、鶏の出汁をとりました。
前菜は、富山産ホタルイカのお刺身。
ホタルイカ、やっと富山産がスーパーの店頭に並びました。
やっぱり富山産は違いますね。
キリタンポ鍋、美味しい!
1本目 バロン・ド・ボーラン ブラン 2021 850円
サラリとしたラングドックの白ワインです。
やさしい果実味、きれいな酸とミネラル感。
ピュアな口当たりがうれしい。
2本目 濱田ヴィンヤード シャルドネ 2020 6,000円
昨日のパークハイアット東京で飲んだヴィラデストのシャルドネのような卓越したシャルドネが飲みたくなって、セラーからこのワインを選びました。
丁寧な栽培、樽発酵を経たワインならではの、得も言われぬ深みと複雑な味わい。
北海道のシャルドネならではの、存在感のある酸が印象的です。
やっぱり濱田さんのワインは凄いです。
キリタンポ鍋にも良く合いました。
Mar. 21
The cold days have continued since the beginning of March, but during my walk, I came across a magnolia flower in full bloom.
Even if it’s cold, it’s still spring.
Today dinner was a Kiritampo-Nabe.
As usual, I boiled down two chicken stocks in the morning and made chicken broth.
Appetizer, Toyama Hotaru-Ika Sashimi.
Hotaru-Ika, finally from Toyama, is on the shelves of supermarkets.
After all, Toyama is different.
Kiritanpo-Nabe, delicious!
1st Baron de Beau Rond Blanc 2021 850 yen
It is a smooth Languedoc white wine.
I felt gentle fruits taste, clean acidity and minerality.
The pure mouthfeel is pleasing.
2nd Hamada Vineyard Chardonnay 2020 6,000 yen
I wanted to drink an outstanding Chardonnay like the Villa d’Est Chardonnay I had at Park Hyatt Tokyo yesterday, so I chose this wine from the cellar.
Wine that has undergone careful cultivation and barrel fermentation has an unbelievable depth and complex taste.
The acid with a strong presence unique to Hokkaido Chardonnay is impressive.
After all, Mr. Hamada’s wine is amazing.
It also went well with the Kiritampo-Nabe.