Hirosaki Craft Wines

6/22

休肝日

 

 

6/23

Hirosaki Craft Winesのオーナー長内夫妻の東京・青山の新居で、プチワイン会。

 

 

長内さんはワタシの長年の友人。

3年前に37年間勤めた大手酒類メーカーを早期退職し、アルカンヴィーニで1年間勉強。

その後、生まれ故郷の弘前に戻り、岩木山の麓に役1ヘクタールのヴィンヤードを開きワイン用ブドウの栽培をしています。

 

 

 

おととしからは弘前の知り合いの農家さんが栽培したスチューベンでペティアンとワインを仕込んでいます。

今日はそのセカンドヴィンテージとなるペティアンとワインを試飲します。

 

 

奥さまの美穂子さんは、料理研究家。

 

 

 

シンプルかつ、丁寧に調理をしたお料理は、いつもながら、凄く美味しいです。

 

 

 

スチューベンで仕込む亜硫酸無添加・野生酵母発酵の3種類の新作ワインは、いずれもピュアでナチュラルなスタイル。

 

 

とても美味しいです。

自家葡萄園で収穫したブドウからも、この秋にはワインが出来る予定です。

 

 

とても、とても楽しみです。

 

 

美味しい、楽しい時間を過ごしました。

ご馳走さまでした。

 

Jun. 22 

No Wine Day

 

 

Jun. 23

I was invited to a wine tasting dinner by Mr. Hiroki Osanai, who is the owner & winemaker of Hirosaki Craft Wines, at his new house in Aoyama.

 

He grows Pinot Gris and Sauvignon Blanc at the estate vineyard in Hirosaki.

He started a wine making by the grape from his friends two years ago.

 

We tasted his new released wine today.

 

Mrs. Mihoko Osanai is a cuisine professional.

 

She cooked very nice dishes.

 

Every dish was so delicious.

 

We tasted the three bottles of his new wines made by 100% Steuben.

All of his wines are produced by wild yeast without sulfur.

 

They were very nice.

The style was very elegant and natural.

I like them very much.

 

It was a very nice party.

Thank you for the inviting!