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マスカット・ベーリーA種を醸造・栽培する生産者の集団 “MBA1927→“ の第一回イベント「全国マスカットベーリーA大集合2022」に参加しました。
会場は、武蔵小杉の「サントリー夢たまご」。
32社のワイナリーが造った57種類のマスカット・ベーリーAのワインが集まりました。
前半のセミナーは、コンラッド東京の森 覚氏と、ロオジエの井黒 卓氏によるワインテイスティング。
32ワイナリーのマスカット・ベーリーAを全部試飲します。
日本を代表するトップソムリエお二人のテイスティングコメントは、やはり特別です。
とても勉強になりました。
後半は57種類のワインティスティング。
最近のマスカット・ベーリーの多様性とその品質の向上を、確かに感じることができました。
コロナ禍の影響で、こうした大規模なワインイベントに参加するのは、超ひさしぶり。
ひさしぶりに大勢のワインのお仲間に会えました。
皆さん、お元気そうで何よりです。
ティスティングも良かったのですが、久しぶりにリアルでお会いして、なんでもない雑談が出来たこと、とても嬉しく思いました。
皆さん、ありがとうございました。
帰宅途中、向ケ丘遊園で途中下車。
駅前の焼き鳥屋さんで、シチリアワインと焼き鳥をいただきました。
とても美味しかったです。
ありがとうございました!!
Jul. 17
I participated in “All Japan Muscat Bailey-A Tasting Seminar 2022” organized by “MBA 1927→”.
“MBA 1927→” is a voluntary association organized by the winery which produces Muscat Bailey-A wine.
The 57 kind of Muscat Bailey-A wines produced by 32 wineries were gathered at “Suntory Yumetamago” in Msashi-Kosugi.
At first, we joined in the wine seminar.
Mr. Mori and Mr. Iguro, who are the top sommeliers in Japan, tasted the 32 kind of Muscat Bailey-A and gave us their tasting comments.
The comments were very interesting and grew on me a lot.
Then all of the participants tried to taste 57 kind of Muscat Bailey-A.
Recently, the quality of the grape variety is getting better and better.
I felt the good diversity and the big possibility of Muscat Bailey-A.
It was the first time I had joined such big wine event in these two years.
I could see a lot of my wine friends again.
I was happy that they were very fine.
Thank you very much!
After the event, I had a nice Yakitori dinner at Mukogaoka-Yuen on the way to home.
I did a very good job today!!