奮発して黒毛和牛

7/15

休肝日

 

 

7/16

今日も雨が降ったり、やんだりの繰り返し。

35度超えの猛暑よりはいいか。。。

 

お料理当番。

枝豆

 

 

江ノ島産 真鯵の刺身

 

 

で、今日は焼肉。

 

 

 

奮発して黒毛和牛の切り落とし。

やっぱ旨い!

 

 

 

1本目 マルキドボーラン シャルドネ 2020  930円

2021年のラングドックのシャルドネは大不作。

なんと例年の80%減だそうです。2割しか収穫がないようです。

値上がりはやむを得ませんが、それよりもワインの確保が大変そうで頭が痛いです。

この美味しい2020年ヴィンテージは、なんとか今年いっぱい分くらいは確保しています。

 

 

2本目 ヴィノーブル クラマン ルージュ 2019  1,150円

最近のワタシのお気に入り。

フランス五大都市トゥールーズ近郊のフロントン地区産の赤ワインです。

あまり知らない産地ですよね。

メルロー50% 、シラー50% のブレンド。

新鮮な黒いベリー系の果実味、ソフトなタンニン、きれのよいアフターテイスト。

さらりとした口当たりで、今日の焼肉にぴったりでした。

これ、いま評判のHVEレベル3の認証を獲得しているサステイナブル・ワインです。

 

 

Jul. 15

NO Wine Day

 

 

Jul. 16

I cooked dinner.

 

Edamame

 

Aji Sashimi

 

Yakuniku BBQ

 

I bought an expensive wagyu beef today.

Very good!!

 

 

1st Marquis de Beau Rond Chardonnay 2020  930 yen

The grape harvest in Languedoc 2021 was terribly lean.

Especially, Chardonnay was picked up only 20% of an average year.

The price up will be unavoidable.

But the more important thing is that I will be able to get Chardonnay made in 2021.

I am concerned about it very much.

Fortunately, I have already kept this 2020 vintage about a half year’s worth of Chardonnay.

 

 

2nd Vignoble Clamens Rouge 2019  1150 yen

It is my recent favorite red wine.

It is made from 50% Merlot and 50% Syrah grown in Fronton AOC near Toulouse.

I felt fresh black berries, soft tannin and nice after-taste.

The mouthfeel was very elegant.

It was very good for Yakiniku BBQ today.

It is a sustainable wine certificated by HVE Level 3.