良い造り手のシャンパンは旨い

2/11

お料理当番。

 

前菜盛り合わせ

プロシュート、サーモンとホタルイカのマリネ、ナッツ、プルーン、ミニトマト、チーズ

 

 

グリーンサラダ

 

 

鹿児島ダブルエックス・ヒレ肉と紅玉のソテー

 

 

今日のお料理も大変よく出来ました。

 

 

 

1本目 ローラン・ペリエ ラ・キュヴェ NV

連休なのにどこにも出かけないし、たまにはシャンパンでも飲もうよ。

ってなことで、ペログビセットに入っていたローラン・ペリエを開けました。

うーむ、やっぱ、良い造り手のシャンパンは旨いですね。

この心地の良い泡、上品な果実味、ふわっとしたエレガンス。

他のスパークリングワインとは、やっぱ違うんですね。

 

 

2本目 北海道中央葡萄酒 ピノノワール 木村農園 2018 

実は2本に開けたカリフォルニアのピノ・ノワールがブショネ(涙)。

急遽、ピンチヒッターで余市の木村さんのピノ・ノワールを抜きました。

ローラン・ペリエの後だから、それなりのワインと思って。。。

うん、美味しいです。

三沢さん、青木さんが仕込む木村さんのピノは、ブルースの仕込むピノとはずいぶん違います。

同じブドウでも、やっぱ違いが明確。

北海道中央葡萄酒の造るワインは、秀才肌。

よくできた綺麗なワインです。さらっと飲めて印象的。

良いピノ・ノワールですねえ。

 

 

Feb. 11

I cooked dinner.

 

Starter Plate

 

Green Salad

 

Pork and Apple Saute

 

 

I did good jobs.

 

1st Laurent-Perrier La Cuvée NV

I wanted to taste Champagne today.

Then I chose this one.

I knew again a fine Champagne was very special.

I enjoyed elegant babbles, delicious fruits, fine citrus and good minerals.

It is different from the other sparkling wines.

 

 

2nd Hokkaido Chuo Winery Pinot Noir 2018  3600 yen

Unfortunately, I opened some fine California Pinot Noir but it was corky.

Then I opened the next Pinot Noir.

It is made from 100% Pinot Noir grown in Kimura Vineyard in Yoichi Hokkaido.

I like the elegant red berries, beautiful acidity, silky tannin and comfortable mouthfeel.

It was a special wine, too.

I enjoyed very nice wines tonight.