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立秋。暦の上では今日から秋です。
今日もお料理当番。
おとといのクロムツに続き、今日は大きなノドグロ(アカムツ)をゲット。
お刺し身におろします。
カシラとアラは煮つけに、皮は焼きました。
で、手巻き寿司にしました。
ノドグロ、天然本マグロ、縞エビ、真鯵、ホタテ、スルメイカ、黒鯛、マグロ剥身
ノドグロの美味しさは、群を抜いていました。
1本目 キザンワイン 白 2019 1,450円
手巻き寿司には、これです。
キザンの白、久しぶりに飲みましたが、やはり凄く美味しいです。
山梨・塩山地区産の甲州種100%で仕込みます。
ピュアでクリーンなスタイルに加え、抜群のミネラル感が光ります。
ドライな口当たりの奥に、心地の良い厚みのある果実の風味がたっぷり。
本当に良い甲州ワインです。
2本目 ドメーヌ・プティ・ロワ コート・ド・ニュイ ヴィラージュ2018 5,400円
プティ・ロワは、斉藤政一さんがブルゴーニュで経営するドメーヌ。
斉藤さんは小布施ワイナリーで修行後、2006年に渡仏。
シモン・ビーズ他、名だたるドメーヌでワイン造りを学び2017年にショレイ・レ・ボーヌにワイナリーを立ち上げました。
プティ・ロワ、初めて飲みます。
いわゆるビオ系のワインですが、オフフレーバーは皆無。
密度の高いゆったりとしたフルーツ感、木目の詰まったタンニン、しっかりとした酸。
濃厚でありながら、やさしく柔らかな味わいがあります。
はい、やはりとても良いワインです。
これ、長期熟成型かな?また飲んでみたいです。
Aug. 7
I got a fresh Nodoguro, one of the finest grade fishes in Japan.
I cooked it.
Then I had Temaki-Sushi dinner.
Delicious!
1st Kizan Wine White 2019 1450 yen
I often choose this one for Temaki-Sushi.
Kizan Wine is a family-owned winery & vineyards in Enzan Yamanashi.
It is a very small but very excellent winery.
This one is made from 100% Koshu grown in Enzan.
I felt pure fruits, beautiful acidity and outstandingly fine minerals.
It is a really elegant Koshu wine.
2nd Domaine Petit-Roy Cotes de Nuits-Villages 2018 5400 yen
Petit-Roy is owned and operated by Mr. Seiichi SAITO in Burgundy.
He went to France in 2006 and worked at several fine wineries in Burgundy.
He established his own winery in Chorey-Les-Beaune in 2017.
I tried to taste Petit-Roy at the first time.
Well, it is a very fine Burgundy red wine.
I felt big fruits, fine acidity, seamless tannin and rich mouthfeel.
The taste was dense and elegant.
I think it has a long mature potential.
I want to try to taste this one again in the future.