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寒い一日。
午後は東京でも雪が降りました。
今日はプチお料理当番。
前菜3品を担当しました。
ホタルイカ
初カツオのタタキ風カルパッチョ
プロシュートと北海道美唄産 羊のサラミ
初カツオは房総沖でとれたもの。早いですね。
1本目 ドメーヌ・ペッシュ・プイエ シャルドネ 2018 1,500円 + 税
ラングドックの銘醸地ミネルヴォワ産のシャルドネです。
自家葡萄園でサステイナブル農法で栽培したブドウをシュールリー製法で仕込んでいます。
ピュアで自然感の強い果実味、上品な酸としっかりとしたミネラル感。
これも、なんかフワーっとした優しい口当たり。
完熟したブドウの美味しさをしっかりと表現したワインだと思います。
美味しいです。
2本目 フォン シプレ G 2019 2,180円 + 税
先週、多摩市のリカー・モリサワさんのお勧めで購入しました。
こちらのワイナリーは2017年までは、自然派ワインのスーパースター”フレデリック・コサール”とのコラボで、シャソルネィ・デュ・シュッドの名前でリリースしていました。
この赤も、亜硫酸無添加のビオワイン。
有機で栽培された樹齢の高いラングドック産のグルナッシュ100%で仕込まれています。
で、これ凄く美味しいです。
アルコール度数14%とありますが、高いアルコール感は皆無です。
ブドウの美味しいところだけが、ぎゅっと詰まって、でも全然濃い感じではなく、ただただ美味しい。
ワインがブドウから出来ていることが実によくわかるワインです。
森沢さんがおすすめするワインは、どれも皆本当に美味しい。
素晴らしい!
Jan. 28
It was a very cold day.
It snowed in Tokyo.
I cooked a part of dinner.
Hotaruika
Bonito Carpaccio
Pro & Salami
Good job!
1st Domaine de Pech Pouille Chardonnay
2018 1500 yen + tax
It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Minervois Languedoc by sustainable farming.
It is a really pure and natural style wine.
I felt natural fruits touch, comfortable acidity and clean minerals.
I could saw fine-ripe real fruits from the glass.
Very good!
2nd Fond Cypres G 2019 2180 yen + tax
I bought this one at Liquor Morisawa in Tama by the shop recommend.
The old name of the winery is Chassorney du Sud.
They used to collaborated with Frederic Cossard, who is a superstar of “Bio Wine”.
It is made from 100% Grenache grown in Languedoc by organic method.
It is fermented, matured and bottled without sulfur.
Well, I felt very charming fruits.
The taste was very deep and concentrated but not heavy.
The taste was really pure, clean and elegant.
I didn’t feel any strong alcohol even though it has 14% degree.
What a delicious Languedoc bio wine.
Thank you very much, Morisawa-san.