8/17
何故か家で焼肉が食べたくなって、専用のプレートを購入しました。
家で焼肉をした記憶がありません。たぶん20年ぶりくらいだと思います。
どうすれば良いのか、はじめ戸惑いました。
酷暑のため換気をせずに、エアコンを全開にしましたが、甘かったです。
室温の上昇と、煙の充満でエラいことになりました。
真夏の室内での焼肉は以後慎みたいと思いました。
1本目 リューボー メソッド・トラディショネール ”1816” NV 2,250円 + 税
ロワール地方ナント近郊に1816年設立の名門ワイナリーが仕込むスパークリングワイン。
自然農法テラヴィテスで栽培された古木のシャルドネ70%、フォル・ブランシュ30%のブレンドです。
きめの細やかな泡、きれいな酸とミネラル感。
このピュアな感覚。リラックスワインらしい自然な味わい。
この泡も美味しいです。
2本目 トゥルクハイム ピノ・ノワール 2017 2,000円 + 税
今日も赤はピノ・ノワールです。
赤いベリー系のアロマ、凝縮感のある果実味、北のピノノワールならではのエレガントな酸。
冷涼かつ乾燥した気候からくるピュアでさらりとした口当たり。
アルザスのピノ・ノワールの進化が良く分かります。
もちろんキーンと冷やして飲みました。
Aug. 17
I wanted to have a BBQ dinner and bought a griddle.
It was the first BBQ at home in these 20 years.
At first, I didn’t remember how to cook it.
Finally, I managed to cook it.
However, the temperature rose up a lot and the room was pervaded by smoke.
I will not have a room BBQ again in summer time.
1st Lieubeau Method Traditionnelle “1816” NV 2250 yen + tax
Lieubeau is an old winery established in 1816 in Muscadet Loire.
It is made from 70% Chardonnay and 30% Folle Blanche grown by Terra Vitis method.
I felt crispy babbles, nice acidity and fine minerals.
The style is truly pure and natural.
I am sure again this sparkling wine is really tasty.
2nd Turckheim Pinot Noir 2017 2000 yen + tax
I tasted Pinot Noir, as well.
I felt nice red berries, good acidity, soft tannin and charming mouthfeel.
The style was very pure, cool and natural.
It is the character of Alsace Pinot Noir, which is evolving a lot recently.
Of course, I tasted this one very cold.