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本日、プライヴェートなプチワイン会にお招きいただきました。
会場は、青山の銀杏並木通りに期間限定でオープンした“ナカトウカフェ”。
食品商社&ワインインポーターの中島薫商店(ナカトウ)の創立100周年を記念したイベントとして営業中だそうです。
ワタシの持参したワインは、発売前のドメーヌ長谷の初リリースとなるFUKUIHARA blanc 2017 です。
長谷さんは、ワイナリー就業者の研修所“アルカンヴィーニュ”の第一期卒業生。
長野県高山村に6ヘクタールの自家葡萄園とワイナリーを設立。
ブドウは多品種混植栽培。除草剤、化学農薬、化学肥料を使用せず、野生酵母によるワインづくりを実践しています。
この2017年はわずか1043本の生産。シャルドネ、リースリング、ソーヴィニヨン・ブラン、シュナン・ブラン、ゲヴュルツトラミネールとシラーの6品種の混醸です。
で、これが素晴らしい。本当に素晴らしい。
澄み切った透明なフルーツ、穏やかできれいな酸と、研ぎ澄まされたミネラル感。
自然でやさしい口当たり。
どこか北海道の栗沢ブランに似ているスタイルです。
キャップが蝋づけなのも、こだわり感 満載ですね。
お料理にもとても自然に寄り添います。
これで、2000円台の値付けは、初リリースのご祝儀価格でしょう。
カーヴドリラックスの店頭にも並ぶ予定です。
今日のメンバー、ナカトウの中島社長、田辺由美さん、伊野由有子さんも、FUKUIHARA blanc 2017 を絶賛でした。
他のワインも逸品ぞろい。
話は業界のヤバ系ネタに飛び火して、きけん、きけん、きけん。
楽しい時間を過ごしました。
皆さん、ありがとうございました!
Jun. 15
I joined to some private wine party at Nakato Café in Aoyama.
The café is open for an only limited time in commemoration of the 100th anniversary of Nakato, a majar food company & wine importer.
I brought a bottle of Domaine Hase FUKUIHARA blanc 2017, which is the first vintage of the new winery in Takayama, Nagao.
It is made from Chardonnay, Riesling,Sauvignon Blanc, Chenin Blanc Gewurztraminer and Syrah grown in the estate vineyards by almost organic method.
Only 1043 bottles were produced.
I was amazed at the quality.
I felt very clean& natural fruits, nice acidity and outstandingly fine minerals.
Sooooooooooo tasty!!!!
It was very good for the nice foods today, too.
All of the members today enjoyed the bottle very much.
I am sure Domaine Hase will become one of the top wineries in Nagano soon.
We also enjoyed all bottles everybody brought, too.
It was a very nice party.
Thank you very much!