チェイス・ザ・グレープ アルバリーニョ 2023

10/24

先週は、このまま冬になるのかと思いましたが、昨日、今日と蒸し暑い日に逆戻りです。

 

今日の料理。

カツオの刺身

 

 

アボカド、生ハム、ブロッコリー、ミニトマトのサラダ

 

 

タラコスパゲッティ

 

 

秋鮭のワイン蒸し

 

 

また、トマトが凄く高くなっています。

買おうか、買うのよそうか、スーパーで逡巡の日々です。

 

 

 

本日のワイン

チェイス・ザ・グレープ アルバリーニョ 2023 5,000円 新入荷

“旅するワインメーカー” 内藤大氏の5番目のヴィンテージは、新潟のカーブドッチで醸造したアルバリーニョです。

ブドウは、山形県寒河江市のカーブドッチの契約圃場で収穫したもの。

カーブドツチのワインメーカーの掛川さんが、契約農家さんと一緒に丹精込めて栽培した完熟アルバリーニョを”ちゃっかり”いただいています。

実は私も、昨年の秋に寒河江のブドウ畑を訪問していますが、農家さんたちはそれは丁寧にブドウを育てていました。

以下、掛川さんのコメントを拝借します。

 

“アルバリーニョは新潟ワインコーストが大いに期待を寄せる品種ですが、また新しい魅力が生まれた、とても挑戦的なキュベだと思います。

グラスから感じるのは深いレモンイエロー。洋ナシ、金木犀、アプリコット、奥底にジャスミン、樽由来のスモーキーで甘い香りも感じ取れます。口に含むと豊かな果実味が前面に広がります。余韻は長く、樽のニュアンスと混じり複雑な要素が絡み合っていながらもスルッと飲めてしまう液体です。

今飲んでももちろん美味しいですが、今後の熟成を楽しみに数年置いてみるのも良いと思います。長期熟成を含めてとてもポテンシャルを感じるアルバリーニョです。”

 

カーブドッチのアルバリーニョは、いま大人気のワイン。

この、チェイス・ザ・グレープのアルバリーニョも、かなりすごく”ちゃっかり”美味しいです。

申し訳ない気持ちでいっぱいです。

 

 

 

Oct. 24

Last week, I thought it would be winter as it is, but yesterday and today are back to the hot and humid days.

 

Today’s dish.

 

Bonito Sashimi

 

Salad with Avocado, Prosciutto, Broccoli and Cherry Tomatoes

 

Tarracos Spaghetti

 

Autumn Salmon steamed in Wine

 

 

In addition, tomatoes are very expensive.

Whether to buy it or not, it’s a day of shopping at the supermarket.

 

Wine of the Day

Chase the Grape Albarino 2023  5,000 yen New arrival

The fifth vintage of “The traveling winemaker” Dai Naito is an Albarino produced at Cave d’ Occhi in Niigata.

The grapes were harvested from a contract vineyards of Cave d’ Occhi in Sagae City, Yamagata.

Mr. Kakegawa, a winemaker at Cave d’ Occhi, is “chakly” gave Dai Naito ripe-fine grapes that he has carefully cultivated with contract farmers.

In fact, I visited the vineyards in Sagae last fall, and I saw the farmers carefully grew the grapes.

 

 

The following is a quote from Mr. Kakegawa.

 “Albarino is a variety that the Niigata Wine Coast has high hopes for, but I think it is a very challenging cuvee that has a new charm.

The glass is a deep lemon yellow. You can also feel the smoky and sweet aroma of pears, golden rhinoceros, apricots, jasmine in the depths, and barrels. When you take it in your mouth, the rich fruits flavor spreads to the front. It has a long aftertaste, and it is a liquid that can be drunk smoothly even though it is mixed with the nuances of the barrel and complex elements are intertwined.

Of course, it is delicious to drink now, but I think it is a good idea to leave it for a few years to look forward to aging in the future. It is an Albarino that has a lot of potential, including long-term aging. “

 

 

Cave d’ Occhi ‘s Albarino is a very popular wine right now.

This Albarino from Chase the Grape is also quite delicious.