地中海風チラシ寿司

3/31

まだ3月だというのに、東京の最高気温は28度。

暑い、暑い。

隣りの家の、スモモの花が一斉に開きました。

 

 

さて、今日の料理は、予定を変更して地中海風チラシ寿司。

我が家の夏の定番料理です。

気温の上昇に伴って、鍋料理からチラシ寿司にバトンタッチです。

 

 

フルーツ酢でしめたご飯には、松の実とバジルを混ぜ込みます。

 

 

トッピングのパセリは、包丁で切ると色が黒くなり苦みも強くなるので、手で丁寧に細かく千切ります。

めんどくさいけど、大事な工程。

 

 

久しぶりの地中海風チラシ寿司、デラうまです。

 

 

 

 

1本目 マルキドボーラン ソーヴィニョン・ブラン 2022  1,050円

気温が高い日は、良く冷えたソーヴィニョン・ブランが美味しいです。

南フランスの地中海沿岸で栽培されたブドウで仕込まれています。

地中海風チラシ寿司にぴったりでした。

 

 

2本目 オリオル・ロッセール チノ・チャノ ブラン 2021  1,300円

チラシ寿司にあわせて、2本目も白ワイン。

スペイン・ペネデス地区の自家葡萄園で有機栽培されたシャレロとマスカットのブレンドです。

きわめて透明な果実の風味、きれいな酸とミネラル感。

この雑味の無いピュアな味わいは、じつにお見事。

これ、とても好きです。

ペネデスも地中海沿岸のワイン産地。地中海風チラシ寿司に、ぴったりでした。

 

 

さて、突然ですが、長年続けてきたこのペログビワイン日記ですが、本日をもって終了いたします。

長年にわたるお付き合い、誠にありがとうございました。

では、さようなら。

 

 

Mar. 31

Even though it’s only March, the maximum temperature in Tokyo is 28 degrees Celsius.

It’s hot, it’s hot.

The plum blossoms in the house next door opened all at once.

 

Well, today’s dish is Mediterranean-style Chirashi-Sushi with a change of plans.

It’s a summer staple in our house.

With the rise in temperature, the baton is passed from Nabe dishes to Chirashi-Sushi.

 

Rice soaked in fruits vinegar is mixed with pine nuts and basil.

 

The parsley topping will turn black and become bitter when cut with a knife, so carefully shred it with my hands.

 

It’s been a long time since I’ve had Mediterranean-style Chirashi-Sushi, Della Uma.

 

 

1st Marche de Beau Rond Sauvignon Blanc 2022 1,050 yen

On days when the temperature is high, a well-chilled Sauvignon Blanc is delicious.

It is made from grapes grown on the Mediterranean coast of South-France.

It was perfect for Mediterranean-style Chirashi-Sushi.

 

 

2nd Oriol Rossll Xino-Xano Blanc 2021 1,300 yen

Along with the Chirashi-Sushi, the second bottle was also a white wine.

It is a blend of Xarel-lo and Muscat organically grown in the estate vineyard in the Penedes Spain.

I felt very clean fruits, beautiful acidity and clear minerals.

This pure taste without any miscellaneous taste is truly magnificent.

I like this very much.

Penedes is also a wine region on the Mediterranean coast.

It was perfect for Mediterranean-style Chirashi-Sushi.

 

 

Now, suddenly, this Perogubi wine diary, which I have been doing for many years, will end today.

Thank you very much for your relationship over the years.

So, goodbye.