中野モンファでワイン会

4/1

休肝日

日記、再開します。

 

 

4/2

中野モンファでワイン会。

カーヴドリラックス勤務時代の、昔のスタッフが集まりました。

 

 

ワインは各自のお勧めを持ち寄りました。

 

 

事前の打ち合わせは、ありませんでしたが、スタートの2本は、仁木町と余市町の2022年ヴィンテージの希少ワインになりました。

ルレーヴもモンガク谷も久しぶりに飲みます。

ボトル・ラベルの雰囲気も良く似ています。

 

 

優しく、繊細かつ、ふくよかな口当たり。

自然で豊かなフルーツ感、この産地特有の”タカヒコ”的なニュアンスも共通。

 

 

 

モンファのお料理は、久しぶりでしたが、変わらぬ美味しいお皿の数々。

 

 

 

1本のワインは、ブラインドテイスティング。

これが、なんと、長野東御の巨峰ワイン。

もちろん、誰も当てられませんでした。

 

 

ワタシのセレクトは、プロフェッツ・ロックのピノ・ノワール オー・アンティポード2018年。

ヴォギユエの元醸造長、フランソワ・ミエ氏が、コラボで造るニュージーランドワインです。

モンファのオーナー・シェフ の大越さんが、ヴォギユエのファンだという事も、意識しました。

 

(大越さんがヴォギュエのワイナリーで撮ったフランソワ・ミエ氏、若い!!)

 

 

さすが、トップクラスのピノ・ノワールは、やはり違います。

みんな、うっとりでした。

 

 

久しぶりのモンファで、久しぶりにお会いする昔の仲間たちと、美味しいワイン、美味しい料理と楽しい会話。

 

 

やっぱりワインの繋がりは素晴らしいです!

 

 

皆さん、ありがとうございました!

また、集まりましょう!!

 

 

 

Apr. 1

No Wine Day

Diary, resume.

 

 

Apr. 2

I joined in a wine party at Nakano Monfa.

The old staff from the Cave de Relax working era gathered.

 

For wine, we brought our own recommendations.

 

There was no prior meeting, but the first two bottles were rare wines of the 2022 vintage in Niki and Yoichi Hokkaido.

 

I drink both bottles of Le Reve Winery and Mongaku Valley Winery the first time in a long time.

The atmosphere of the bottle label is also very similar.

 

I felt a gentle, delicate, and plump mouthfeel.

The natural and rich fruitiness and the nuances of “Takahiko” peculiar to this production area are also common.

 

It’s been a long time since I’ve had Monfa’s foods, but it’s still a lot of delicious dishes.

 

One bottle of wine was tasted by a blind tasting.

This is the giant wine of Nagano Togo.

Of course, no one guessed.

 

My selection is Prophet’s Rock’s Pinot Noir Au Antipode 2018.

Former head winemaker Francois Miet of “Comte Georges de Vogue” collaborates with New Zealand winemakers.

 

I was also conscious of the fact that Mr. Okoshi, the owner and chef of Monfa, is a fan of Vogue.

 

 

(Mr. Francois Miet, who Mr. Okoshi photographed at the winery in Vogue, is young!) )

 

As expected, the top-class Pinot Noir is different.

Everyone was mesmerized.

 

It’s been a long time since I’ve been to Monfa, and I met my old friends for the first time in a long time, and I had a good wine, good food, and a pleasant conversation.

After all, the connection of wine is wonderful!

 

Thank you all!

Let’s get together again!!