おでんに合うワインって?

2/12

休肝日

 

 

2/13  

今日の夕食は、おでんです。

 

 

おでんの時、ワイン選びは難しくって、いつも迷います。

 

 

ワタシの好きな酸のしっかりとした白ワインだと、なんかおでんの具材の旨みと何かしっくりこないし、赤ワインの渋みとはあまり相性が良くないように思われます。

 

じや、ロゼかな〜?

なんて思って、ふと選んだのが神戸レゼルバのカベルネ ・ソーヴィニヨン クラレット。

 

 

穏やかな酸、ほのかな甘みに、心地の良いタンニン。醤油とみりんベースの出汁と、神戸ワインの存在感のあるカベルネのアロマが、これが意外に良く合います。

ワタシの好きなチクワブにもいい感じ。

 

 

2本目は、日本酒。

宮城一ノ蔵 大和伝 特別純米酒。

やっぱり、おでんには日本酒がいいですね。

 

 

あ、そうそう、おでんの前に、ヒラメの刺身と鯵のタタキもいただきましたよ。

 

 

 

Feb. 12

No Wine Day

 

 

Feb. 13

Today’s dinner is Oden.

 

When I cooked Oden, it’s difficult to choose a wine, so I’m always at a loss.

 

If it’s a white wine with a strong acid that I like, it doesn’t seem to go well with the flavor of the oden ingredients, and it doesn’t seem to go well with the astringency of red wine.

 

Is it rose?

I thought about it, and suddenly chose Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet.

 

I felt mild acidity, subtle sweetness and pleasant tannins. The soy sauce and mirin-based broth and the aroma of Cabernet with the presence of Kobe wine go surprisingly well.

 

It’s also a nice touch for my favorite Chikwabu.

 

The second bottle was Japan sake.

Miyagi Ichinokura special Junmai Sake.

After all, Japan Sake is good for oden.

 

Oh, yes, before Oden, I also had Hirame Sashimi and Aji-Tataki.