少ない労力で、ご馳走感

2/14

バレンタインデーですね。

最後にチョコレートをもらった日も、遠い昔になりました。

いったい、いつだったか記憶にございません。

 

 

今日は鰻炊き込みご飯。

このお料理も少ない労力で、ご馳走感があるので重宝しております。

 

 

スーパーで買った鰻を、水で洗ってべっとり着いているタレをきれいに落とし、フライパンでワイン蒸しにします。

 

醤油、みりん、赤ワイン、ハチミツで作った自家製の鰻のタレ、カツオ出汁と生姜でご飯を炊きます。

 

 

蒸しあがった鰻に自家製タレを絡めて焼きあげて、炊きあがったご飯の上にのせて、15分ほど蒸します。

 

 

大葉、ミョウガ、細ネギ、三つ葉、柚子を薬味にして、お皿に盛り付ければ出来上がり。

 

 

 

美味しいですよー。

 

 

今日のワインは一本だけ。

マルキドボーラン ピノ・ノワール 2022 1,200円

ラングドック産のピノ・ノワール。

気温の高い産地のワインとは思えない冷涼、エレガント系のピノ・ノワールです。

イチゴを思わせる赤い果実の風味、きれいな酸、サラリとした口当たり。

軽いタッチでありながら、しっかりとした飲みごたえもあります。

良いピノ・ノワールだと思います。鰻にもぴったりでした。

 

 

あ、そうそう。鰻ご飯の前にカツオとホタルイカのお刺身もいただきました。

カツオは宮崎産、初ガツオでした!

 

 

 

Feb. 14

It’s Valentine’s Day.

The last time I received a chocolate gift was a long time ago.

I don’t remember when it was.

 

 

Today, I cooked Unagi Steamed Rice.

This dish is also useful because it requires little effort and has a sense of feast.

 

Wash the eel you bought at the supermarket with water to remove the sticky sauce and steam it in wine in a frying pan.

 

I made a sauce, which is made from soy sauce, mirin, red wine, honey.

I prepared rice with bonito broth and ginger.

 

The steamed eel is grilled with homemade sauce, placed on top of cooked rice, and steamed for about 15 minutes.

 

Put oba, myoga, green onions, trefoils, and yuzu as condiments, serve them on a plate, and you’re done.

 

It’s delicious.

 

Today, there is only one bottle of wine.

Marquis de Bolin Pinot Noir 2022  1,200 yen

It is made from 100% Pinot Noir from Languedoc.

It is a cool, elegant Pinot Noir that does not seem to be a wine from a high-temperature region.

I felt red fruits flavor reminiscent of strawberries, clean acidity, and smooth mouthfeel.

It has a light touch, but it also has a firm drink.

I think it’s a good Pinot Noir.

 It was also perfect for eels.

 

Oh! yes, yes. I also had Bonito and Hotaruika sashimi before the Unagi Rice.

 

The bonito was from Miyazaki, and it was the first bonito in this season!