8/18
休肝日
8/19
今日は手巻き寿司です。
バチマグロ、真鯛、炙りカマス、甘エビ、ホタテ、イナダ、ツナマヨ、きゅうり。
地味目のネタでしたが、美味しかったです。
1本目 マルサン葡萄酒 醸し甲州 2022
山梨県勝沼産の甲州100%を、果皮と種と一緒に発酵・醸造した、いわゆるオレンジワインです。
今では、あちこちのワイナリーがオレンジ甲州を仕込むようになりましたが、マルサン葡萄酒は11年前から醸し甲州を仕込んでいます。
わずかな琥珀色ですが、味わいはフレッシュそのもの。豊かな果実味に、果皮由来のほのかな渋みがアクセントになって、しっかりとした飲み口を感じます。
良いワインです。手巻き寿司にぴったりでした。
2本目 アラルディカ ピエモンテ バルバーラ 2019
ワタシが寿司に合わせる赤ワインは、フレッシュな果実味とさらりとした口当たりが必要条件。
加えて、きれいな酸とまろやかな渋みがあるとうれしいです。
この、イタリアワインは、全ての条件を満たしています。
よく冷やして飲みました。
今日の手巻き寿司にぴったりでした。
8/19
Today, I cooked Temaki-Sushi.
Bachi-Maguro, Madai, Sea Bass, Shrimp, Scallops, Inada, Tuna-Mayo, Cucumber
It was a plain story, but it was delicious.
1st Marusan Wine Brewing Koshu 2022
It is a so-called orange wine made by fermenting and brewing 100% Koshu from Katsunuma, Yamanashi , together with the peel and seeds.
Nowadays, many wineries are brewing Orange Koshu, but Marusan Wine has been brewing the orange Koshu for 11 years.
It has a slight amber color, but the taste is fresh.
The rich fruit flavor is accented by a slight astringency derived from the peel, and you can feel the firm mouth.
Good wine.
It was perfect for hand-rolled sushi.
2nd Araldica Piemont Barbara 2019
The red wine has that I want sushi fresh fruits flavor and a smooth mouthfeel.
In addition, it is nice to have clean acid and mellow astringency.
This Italy white wine meets all requirements.
Well chilled and drunk.
It was perfect for today’s Temaki-Sushi.