8/16
昨日に続いて、東海道・山陽新幹線が運休だそうです。
帰省・行楽のピーク時に、困ったものです。
今日は、ウナギ炊き込みご飯を作りました。
スーパーで買ったウナギですが、元のタレを洗い落とし、赤ワインと自家製タレで蒸しなおして炊き込みます。
びっくりするほど美味しいです。
1本目 ふらのワイン ケルナー アシリ フラヌイ 2021
北海道・富良野市で収穫したケルナーを野生酵母で醸造しています。
ふくよかな果実の風味、北海道ならではの爽やかな酸、抜群のミネラル感。
野生酵母ならではの、優しく味わい深い口当たり。
ピュアで自然な透明感。
美味しいです。
2本目 ふらのワイン ツバイゲルトレーベ アシリ フラヌイ 2021
赤はツバイゲルトレーベ。
こちらも富良野市産のブドウを野生酵母で醸造しています。
甘い芳醇な香り、豊かな果実味、柔らかなでまろやかな口当たり。
ツバイにありがちな、メタリックなニュアンスは皆無です。
これもとても良いワインです。
ウナギご飯に、ぴったりでした。
Aug. 16
Following yesterday, the service of Tokaido and Sanyo Shinkansen are suspended.
It is a problem at the peak of homecoming and vacationing.
Today, I made Unagi(Eeels) Steamed Rice.
The eels are bought at the supermarket, but the original sauce is washed off, re-steamed with red wine and homemade sauce, and cooked.
It’s surprisingly delicious.
1st Furano Wine Kerner Ashiri Furanui 2021
It is made from 100% Kerner harvested in Furano Hokkaido and fermented by wild yeast.
I felt plump fruit flavor, refreshing acid unique to Hokkaido and outstanding minerality.
A gentle and flavorful mouthfeel are unique to wild yeast.
It is a very pure and natural white wine.
Delicious!
2nd Furano Wine Zweigeltrebe Ashiri Furanui 2021
The red is Zweigeltrebe.
Also, the grapes are grown in Furano and fermented by wild yeast
I felt sweet mellow aroma, rich fruit taste and soft-mellow mouthfeel.
There are no metallic nuances that are common in Zweigelt.
This is also a very good wine.
It was perfect for eel rice.