今日のお刺し身、デラうま

9/16

江ノ島にあがったチダイを捌きました。

あとは石川県産スルメイカ、宮城産キハダマグロで、お刺し身の盛り合わせ。

 

 

 

 

ネタは全て天然もの、今日のお刺し身はデラうま。

 

 

 

 

1本目 ソガ ペール・エ・フィス ソーヴィニヨンブラン オーディネール 2020

上出来のお刺し身に合うワイン、と思って小布施のソーヴィニヨンを抜きました。

高山村のドメイヌ・カクトーで栽培したソーヴィニヨンブランで仕込んでいます。

これ、でらうま。実に美味しい。見事に美味しいです。

溌溂とあがるアロマ、甘美なフルーツ、キレイに伸びる酸、抜群のミネラル感。

どこまでもピュアで自然な風味。

ワタシはこういうワインが飲みたくて生きているといっても過言ではありません。

このワイン、いつも値段が安すぎると文句をつけていますが、今回某所で偶然見つけて3本買いました。

このお値段、とても助かります。

 

 

2本目 チェスコン ラボッソ・デル・ヴェネト NV  1,100円

白が日本ワインなので赤も日本ワインと思いましたが、なんかピタッと来る感じのワインが見つかりません。

で、なんか、あっさり系の赤と思ってこれにしました。

北イタリアの地ブドウ、ラボッソで仕込まれた穏やかな赤。

心地の良い果実味と酸、おだやかなタンニンにサラリとした口あたり。

なんか普通に美味しくて安らぎます。

ガツンとくる凄く美味しいワインじゃなくて、こういうワインの方が大事かな、とも思います。

 

 

Sep. 16

I cooked a plate of sashimi.

 

The sashimi today was outstanding!

 

1st Obuse Winery Sauvignon Blanc Ordinaire 2020

I wanted to taste some fine wine which was very good for the special sashimi today.

Then I opened this my favorite Japan wine.

It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in Kakuto Vineyards in Takayama Nagano.

It is an amazingly tasty Sauvignon Blanc.

I love the crispy aroma, deep-elegant fruits, very fine citrus and impressive minerals.

The style is outstandingly pure and natural.

I think I was born to taste such wonderful wine.

Fortunately, I found this one at some wine shop and bought three bottles

I always say the price of this one is too much reasonable.

But the price helps me a lot in this time.

 

 

2nd Cescon Raboso del Veneto NV  1100 yen

Initially, I was going to open some Japan red wine but I couldn’t find the right one in my cellar.

I wanted to choose some easy taste red wine.

The I opened this one.

It is made by 100% Raboso, a local grape in north Italy, grown in Veneto by sustainable method.

I felt comfortable fruits, good acidity, light tannin and easy mouthfeel.

The taste was very common, very good.

I like expensive wines.

But I prefer such easy wine for everyday drinking.