完全に色づきました

9/11

庭のカベルネ・ソーヴィニヨン、今年は完全に色づきました。

雨が多かったせいか、実が大きくパンパンに膨らんでいます。

 

 

 

 

生食用ブドウみたいです。

 

 

1本目 ドメイヌ ソガ 飲まんでし 2020

小布施ワイナリーの自社畑で収穫したソーヴィニヨン・ブラン62%、プティ・マンサン 28%、リースリング10%のブレンドです。

「飲まんでし」はフランス語の “Nom Indecis” 名称未定 から付けられているそうです。

つまり「名無しの権兵衛」、脈略のない品種のブレンドから来ています。

で、これ見事にオブセしています。

切れ味するどいソーヴィニヨン・ブランの酸とミネラル感に、プティ・マンサンの豊かなフルーツが被ります。

リースリングは、ワインにエレガンスを与える隠し味だそうで、なるほど高貴な雰囲気です。

いや、小布施の自家農園収穫の、こんな上等なワインが2千円台半ばとは。

なかなか手に入らないワインですが、こんど見つけたら全部買おう。

 

 

2本目 謎の某有名まぼろし系ワイナリーの古いサンプルワイン

このワイン、独自の秘密ルートでゲットした謎のワイン。

ワインメーカーのK氏も謎の多い人物です。

ラベルないし、スペックも不明、たぶんマスカットベーリーA主体。

きっと亜硫酸無添加。ボトリングからは数年以上経過だと思います。

揮発系の香りと、ブレタノマイセス臭も感じるけど、なんか飲めちゃう。

かなりキツメのワインなんで、途中で飲むのやめるつもりでしたが、だんだん美味しく感じてきます。

結局全部飲みました。

オフフレーバーがあっても、自然な良いつくりのワインは、やっぱ美味しいんですね。

 

 

Sep. 11

The Cabernet Sauvignon in my garden are colored perfectly.

The size of clusters are very big because of a lot of rain.

 

 

They look like a table grape.

 

 

1st Domaine Sogga Nom Indecis 2020

It is made from 62% Sauvignon Blanc, 28% Petit Manseng and 10% Riesling grown in the estate vineyard of Obuse Winery in Nagano.

“Nom Indecis” means “The name is not fixed.”

Because the blend of grape variety is not popular, the winery couldn’t name this one well.

The taste is the typical character of Obuse Winery.

I felt very fine citrus and minerals from Sauvignon Blanc, very rich fruits form Petit Manseng and some elegance from Riesling.

It is a fabulous white wine.

The price is the middle of 2000 yen range.

It is a miracle reasonable price, I think.

 

 

2nd Mysterious red wine

I got this shadowy red wine from some secret root.

It is probably made in Yamanashi from mainly Muscat Bailey-A.

It is probably matured over 5 years.

It is probably made by non-sulfur.

At first, I felt some off-flavors, Volatile Acid, Brettanomyces, etc.

However, I also felt good fruits and charming acidity.

Initially, I thought I could not drink the whole bottle because some character was very strong.

But, gradually, It grew on me.

Finally, I drank up the whole bottle.

I found some off-flavor is better than the additives.