手巻き寿司は別腹

9/9

北海道から戻ったら、仕事が山のように溜まっていました。

本日9月9日は、五節句の一つである「重陽の節句」だそうです。

耳慣れない言葉ですよね。

今日は休肝日。

 

 

9/10

お料理当番、手巻き寿司。

 

 

 

 

天然カンパチ、真鯵、活ホタテ、生牡蠣、キハダマグロ、シマアジ、真鯛、ミズタコ、生うに

 

 

 

 

北海道で散々と海の幸を満喫してきましたが、手巻き寿司は別腹。

美味しいです。

 

 

 

 

 

1本目 安心院葡萄酒工房 アルバリーニョ 2020  3,200円

大好きな安心院のアルバリーニョ、2020年ヴィンテージは初めて飲みます。

カチッと引き締まった酸、ヴォリューム感のあるフルーツ、とびきりのミネラル感。

北海道のワインも美味しかったけど、九州も負けていません。

これ本場スペイン、リアス・バイシャスの上質なアルバリーニョと比べても、全く引けを取らないとワタシは思う。

素晴らしいワインです。

 

 

2本目 仁木ヒルズワイナリー 初雪 2019  4,200円

先日ワイナリーの売店で購入。

自社畑で収穫したケルナー100%で仕込まれています。

ケルナーなのでもちろん白ワインですが、赤ワインに負けない存在感。

上質なケルナー独特の果肉の厚みを感じるフルーツ、豊かな酸、抜群のミネラル感。

加えて透き通る透明感の極めて強い口当たり。

ブドウをホールブランチで仕込んでいるそうなので、果皮や種のもつ微かな渋味もアクセントになっています。

いや、これも本当に良いワインです。

今日は、白×白ですが、とても高い満足感を感じました。

 

 

Sep. 9

After I came home from Hokkaido, I have had a lot of works.

No Wine Day.

 

 

Sep.10

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

I had a lot of fine seafoods in Hokkaido but the taste of Temaki-Sushi is different.

Very good!

 

 

1st Ajimu Wine Albarino 2020  3200 yen

It is my very favorite white wine made in Oita Kyushu.

I tasted this new vintage at the first time.

I like the big volume fruits, super sharp acidity and a lot of minerals.

I tasted a lot of fine wine in Hokkaido, which is the north island, but Kyushu, which is the south island, also produces such very fine wine.

This Albarino has outstanding quality as same as the fine Rias Baixas ones, I think.

I am sure this is the top class Japan white wine.

 

 

2nd Niki Hills Winery Hatsuyuki Estate Kerner 2019  4200 yen

I bought this one at the winery last Monday.

It is made from 100% Kerner grown in the Estate vineyard in Niki Hokkaido.

It has a similar volume to fine red wine even though it is a white wine.

I felt rich fruits, strong acidity and nice minerals.

It is the typical character of the fine Kerner.

Also, the taste is very pure and crystal-clear.

This one is the first released brand in the winery.

Hatsuyuki means the first snowfall.

Very good wine!