川崎・岡上の蔵邸ワイナリー訪問

5/14

本日、川崎市岡上にある蔵邸ワイナリーを訪問。

ワタシの住む町田市鶴川と岡上は隣り合っています。

蔵邸ワイナリーは、ウチから徒歩12~3分の距離で実はお散歩コース。

 

 

 

 

隣接する野菜の直売所で、ワイナリーが栽培する「岡上イチゴ」をよく買っています。

 

 

 

 

オーナーの山田さんは、この岡上の農家に生まれ、ブドウの他にも数百種類の野菜を栽培しています。

 

 

 

 

ワイナリーに併設されたワインスクールの他、取れたての野菜料理を提供するレストランを新百合ヶ丘で経営、アカデミー・デュ・ヴァンでブドウ栽培のセミナーの講師もされています。

 

 

 

 

あまり知られていませんが、昨年3月に川崎の麻生区・宮前区・多摩が「かわさきそだちワイン特区」認定されました。

この特区は、山田さんが主体となって行政に働きかけ取得されたものです。

 

 

今日は初めてワイナリーとブドウ畑を案内してもらいます。

 

 

 

 

セラーは、昨年完成したもの。

「世界で一番小さいワイナリー」と山田さんが言う通り、確かに小さいです。

畳6畳くらいでしょうか?

 

 

 

 

「すべて一人で手づくりでワインを造るには、ちょうどいい広さですよ。」 とのこと。

ガラス張りの壁からは、岡上の里山が望めます。

 

 

 

 

いい感じですね、おしゃれですね。

 

 

ブドウ畑までは、ワイナリーから車で5分ほど。

30アールの畑に、シャルドネ、ピノノワール、メルローなど数種類の品種を栽培しています。

 

 

 

 

ブドウの栽培を始めたのは2013年から。

試行錯誤を重ね、2017年収穫のブドウを「東京ワイナリー」で委託醸造し、初リリース。

 

 

 

 

2020年収穫からは、自家セラーでの醸造が始まってます。

 

 

 

 

うーん、ワタシの家からも歩いていける距離。

こんな場所に、こんな本格的なブドウ畑があったとは知りませんでした。

 

 

 

 

なんだか、NHKの「歩く人」で散歩の途中に見知らぬ土地に迷いこんだ井浦新の気分です。

 

 

 

 

ブドウ畑の近くにあるイチゴの栽培ハウスも見学。

 

 

 

 

岡上イチゴは、最新のテクノロジーで栽培管理されていました。

なるほど、それでこんなに美味しいイチゴが出来るのね。

 

 

 

 

山田さん、今日は貴重なご案内をいただき、ありがとうございます。

ご近所のご縁で、これからどうぞよろしくお願いいたします。

 

 

 

 

山田さんの持つもの凄い熱量に圧倒されました。

山田さんのパッションの原動力は、地元岡上に貢献したいという思いと、

日本の都市型農業の未来を描きたいという事だということが、ヒシヒシと伝わってきました。

ワタシも何かお手伝いができるといいなあ。

 

 

すっかり長居をしてしまいました。

車で5分で家に帰り、夕食。

 

 

酒造免許の関係で蔵邸ワインの販売は、レストランでの提供に限られます。

レストランは緊急事態宣言で酒類の提供が禁止されているので、いまは蔵邸ワインが飲めません。

これ、何とかなりませんか?

 

 

 

 

ワインの代わりに蔵邸で購入した「岡上エール 夏みかん」を飲みました。

山田さんが栽培したホップと夏みかんで仕込んだ川崎産クラフトビールです。

新鮮なホップの爽やかなアロマに、夏みかんの風味がよくマッチしています。

これ、美味しい!

 

あとは、イタリア・アンコーラのガルガネーラ。

今日はワインは1本でやめておきました。

 

 

 

May 14

I went to Kuratei Winery in Okagami Kawasaki.

Okagami is side by side with my town.

I often have a walk there.

 

I can visit to the winery about 12 minutes on foot form my house.

I often buy fruits and vegetables at the farm stand of the winery.

I like their strawberry very much.

 

However, it was the first time I saw the cellar and the vineyard today.

 

Mr. Yamada, who is the owner of the winery, received me.

 

He grow not only grape but also many fruits and vegetables.

He also operates a wine school, a wine bar and farmer’s restaurant.

Also, he is an instructor of Academy du Vin Tokyo.  

 

At first, he showed me his wine cellar.

He said, “Here is probably the smallest winery in the world.”

Exactly, it is very small.

The space may be only 10㎡.

He said, “It is the right size if you make wine a little by your own hand only yourself.”

 

Exactly, the cellar is very stylish.

I like it!

 

 

Then we went to the vineyard by car in five minutes.

The vineyard is located near my house but I didn’t know there is such decent vineyard.

 

He grows several grape varieties, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, etc.

The vineyard is also small but looks very nice.

 

He planted grapes 8 years ago.

The first cuvee was released from 2017 vintage.

 

I also visited to the strawberry farm near the vineyard.

I was surprised to see that the farm is controlled by the latest technologies.

 

 

All of the wine were out of stock now.

The new vintage will be released in July.

I am looking forward to tasting the new wines soon.

 

 

 

Thank you very much for Yamada-san.

I was so impressed in your big passion and fine skill.

I am sure you will make a big new waves.

 

 

After I came home by car with five minutes, I had a dinner.

 

I tasted a bottle of Okagami Ale, which is a craft beer made by Yamada-san with the hops and the orange he grows.

I felt fresh hops aroma, good bitter and fine citrus flavor.

It was so tasty.

 

Also I tasted Ancora Garganega.

It was very nice, too.

 

Good job today!