旬のお料理は楽しくて美味しい

3/6

休肝日

 

 

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お料理当番。

 

ホタルイカ、ホタテと菜花のソテー

 

 

 

 

和薬膳菜のサラダ

 

 

 

 

 

 

黒毛和牛のステーキ 赤ワインソース

 

 

 

 

ホタルイカ、菜花は今が旬。

旬のお料理は楽しくて美味しいです。

 

 

 

 

1本目 フジッコワイナリー フジクレール 甲州シュールリー 2018   1,881円(税込)

山梨県産の甲州をシュールリー製法で仕込んでいます。

フジッコの甲州シュールリーは、メルシャンが初めて発売した1984年の甲州シュールリーのスタイルによく似ていると思います。

済んだ果実味と、しっかりとしたミネラル感。

一般に甲州はシュールリーによってボディがでると言われていますが、それよりもこのミネラル感のほうがよく表現されるように思います。

菜花のソテーのほのかな苦みにピタッとはまりました。

 

 

2本目 ヴォータノワイン ピノ・ノワール 洗馬―K4 2017  4,000円(税込)

ヴォータノさんのピノ・ノワールが美味しい、という噂を聞きつけてワイナリーのホームページで購入しました。

ヴォータノワインは坪田満博氏が2008年に長野県塩尻市洗馬地区に設立したワイナリー。

坪田さん、50歳を過ぎてからの挑戦だったそうです。

栃木のココファームでワイン造りを勉強。

醸造は10Rのブルース・ガットラブに、ブドウ栽培はドメーヌ・タカヒコの曽我さんに指導を受けたそうです。

なんかすごいですね。

で、このピノ・ノワール独特です。

まず色が薄い。香りも強くないし、ボディも軽くてさーらさら。

ところがどっこい、芯がしっかりとしています。

ピノ・ノワールの旨味が軽いボディの奥にたっぷりと乗っています。

ブドウの味だけで勝負する「ノーハンド」系の澄み切ったキレイなテイスト。

これ、ワタシ大好きです。

結構、熟成のポテンシャルもあるかもしれませんよ。

もう少し買い増ししようかな?

 

 

 

Mar. 6

No Wine Day

 

 

Mar. 7

I cooked dinner.

 

Field Mustard, Firefly Squid and Scallop Sauté

 

 

Japanese Herb Salad

 

 

Wagyu Beef Steak with Red Wine Sauce

 

 

Field Mustard and Firefly Squid are in season now.

Very good!

 

 

1st Fujiclair Koshu Sur Lie 2018  1881 yen

It is made from 100% Koshu grown in Yamanashi by Sur Lie method.

I felt nice fruits, fine citrus and comfortable minerals.

It is the typical fine Koshu style.

It was very good for the field mustard sauté today.

Tasty!

 

 

2nd Votano Wine Pinot Noir Seba-K4 2017  4000 yen

Votano Wine is a small garage winery in Shiojiri Nagano.

I heard some good reputation of the winery from my wine friend.

Then I bought this one by on-line wine shop of the winery.

It is a very unique style of Pinot Noir.

The color, aroma and tannin are very light.

The taste is very delicate.

However, I found very comfortable flavor.

I could see a very elegant Pinot Noir grapes in the glass.

I like this Pinot Noir very much. 

I will buy this one again.