ふらのワイン美味しい!

1/22

休肝日

 

 

1/23

お料理当番、今日は手巻き寿司。

 

 

生本マグロ、真鯛、サーモン、真鯵、ミズタコ、ホタテ、真鱈の白子、ツナマヨ、キュウリ

 

 

 

 

定番のイクラの代わりにツナマヨが登場。ツナマヨおいしい。

最近daimajoさまは、市販のイクラに入っている添加物がお嫌いだそうで、自家製のイクラ以外はネタにしないことになりました。

 

 

 

 

1本目 シャトー ふらの 白 2019  2,728円 + 税

火曜日に、池袋東武百貨店の大北海道展で購入しました。

ふらのワインの自園で栽培されたケルナーとバッカスで仕込まれています。

とても透明感のあるピュアな味わい。

ケルナーのしっかりとした果実のボディ感と、バッカスの華やかな風味が高いポイントで調和しています。

北海道のワインならではの透き通った酸も印象的。

いや、お見事。実にお見事。

 

 

2本目 ふらのワイン ピノ・ノワール 2018  3,410円 + 税

これも池袋東武百貨店の大北海道展で購入。

ふらの産のピノ・ノワールです。これまた良いピノ・ノワールです。

派手さはありませんが、しっかりとピノならではの赤い果実味がひろがります。

しみじみとしたブドウの滋味を感じます。

ブドウをヘタにいじらずに、丁寧な管理のもと自然に仕込んだ感が満載。

いや、美味しい。良いピノ・ノワールです。

さすが高橋さん、上手だなあ。

 

 

 

Jan. 22

No Wine Day

 

 

Jan. 23

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

 

Very good!

 

 

1st Chateau Furano White 2019  2728 yen + tax

I bought this one at “Winter Hokkaido Fair” in Tobu Department Store in Ikebukuro.

It is made from Kerner and Bacchus grown in the estate vineyards in Furano Hokkaido.

It is a very pure and natural style white wine.

I felt a very nice balance between a rich body from Kerner and bright fruits from Bacchus.

I also felt very clean citrus, which was the special character of Hokkaido wine.

It was a very nice wine. I was so impressed!

 

 

2nd Furano Wine Pinot Noir 2018  3,410 yen + tax

I bought this one at “Winter Hokkaido Fair”, too.

It is made from 100% Pinot Noir grown in Furano.

The style is not flashy but very decent.

I felt charming red berries, nice acidity and very comfortable mouth feel.

The taste is really delicate and elegant.

It’s a very fine Pinot Noir.

Takahashi-san, you are great!

( He is a winemaker in Furano Wine.)