11/21
休肝日
11/22
今日は、いい夫婦の日だそうですね。
お料理当番。
真鯛、ヒラメ、スルメイカのお刺身
白子 柚子風味
グリーンサラダ
黒毛和牛 柚子ワインソース
最近の料理には、ワタシは柚子を多用します。
白子魔王 & 柚子魔王です。
1本目 ドメーヌ ユイ T4+ ロゼ 2018 1,900円 + 税
先週訪問した北海道余市町のドメーヌユイのファのーストヴィンテージ。
前の畑の所有者が栽培していたキャンベル種を主体に仕込んでいます。
ブドウは全てラブルスカ系ですが、ありがちな甘ったるいキャンディっぽさは皆無。
ピュアで心地の良いチャーミングな赤い果実、エレガントな酸があふれでます。
いや、これ凄い。凄く美味しいです。
ワイナリーに在庫があと12本だけ残っていて、6本譲ってくれると言われましたが遠慮して3本のみ購入しました。
しまった。遠慮しないで6本買えばよかった。。。
2本目 勝沼醸造 アルガーノベリーA 2020 1,800円 + 税
山梨県産マスカットベリーA100%で仕込まれた新酒です。
赤の新酒は今年初めて飲みます。
なんとも自然で透きとおった味わい。きれいに伸びる酸が素晴らしいです。
上質なブルゴーニュ・パストゥグランを思わせます。
よくできた新酒ですね。
勝沼醸造の新酒は、シャプタリザイオンをやめたのそうでアルコール度数は9%と低いのですが、しっかりとした果実のボディから物足りなさは一切感じません。
余計な添加物も一切使用していないので、リラックスワインと同じようなピュア感があふれます。
いや、これもお見事。すごく美味しいです。
Nov. 21
No Wine Day
Nov. 22
I cooked dinner
Sashimi
Shirako
Green Salad
Wagyu Beef Steak Yuzu-Wine Sauce
1st Domaine YUI T4+ Rose 2018 1900 yen + tax
It is the first vintage of Domaine YUI in Yoichi Hokkaido, which I visited to last week.
It is made from mainly Campbell grown in their estate vineyards.
All of the grape varieties are “Vitis labrusca” but I didn’t feel any foxy flavor.
I felt charming red berries, fresh acidity and very comfortable mouthfeel.
It was really tasty.
Only 12 bottles of this rose were left at the winery.
The winery offered me the 6 bottles but I bought only 3 bottles with reserve.
I regret it. I should have bought all.
2nd Katsunuma Winery Arugano Bailey-A 2020 1800 yen + tax
It is a Yamanashi Nouveau made from 100% Muscat Bailey-A.
It was the first time I had tasted Japan Nouveau red in this season.
It is a very nice red wine.
I felt very natural fruits, fresh acidity and elegant mouthfeel.
The style is similar to a very fine Bourgogne Passe-tout-grains, I think.
Because the winery doesn’t use any sugar addition, the alcohol degree is only 9%.
However, thanks of massive-fine acidity, I felt enough body and structure.
Also they don’t use any unnecessary additions or preservations.
The taste is very pure and natural as same as Relax Wine.
Very good! So tasty!