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お料理当番、手巻き寿司。
クロマグロ、真鯛、ヒラメ、シマアジ、サーモン、真鯵、活ホタテ、甘えび、炙りタコ
手巻き寿司は美味しいです。
1本目 勝沼醸造 アルガーノ 甲州 2020 1,800円 + 税
今年の新酒を初めて飲みます。
極めつけに透明な果実味、存在感のあるフレッシュな酸。
いや、これは素晴らしい甲州の新酒です。
補糖も補酸もいっさい無しの自然な果汁だけで仕込んでいるそうです。
アルコール度数は、8.5%と低くなっていますが、それを感じさせないしっかりとしたボディがあります。
今年の山梨は、天候不順からブドウの栽培がとても難しかったと聞いていますが、これは非常に上質なワイン。
いままで飲んできた新酒の中でも間違いなくトップクラスだと思います。
いや、お見事。
2本目 シャトレーゼベルフォーレ プロローグ 2019 2,800円
シャトレーゼの戸澤さんがごく少量だけ仕込んだピノ・ノワール。
2018年のファーストヴィンテージに続いて、これが2回目のリリースだそうです。
山梨・北杜市の自社農場で栽培したピノ・ノワール100%で造られています。
生産本数は僅か300本程度。
ふわっと上がるピノのアロマ、極めて穏やかで繊細な果実味。
はじめ軽いタッチですが、飲むほどに複雑な風味があらわれます。
日本のピノ・ノワールとして、この穏やかな味わいは“あり”だと思います。
良いワインです。生産本数は300本程度。
Nov. 8
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
Good job!!
1st Katsunuma Jyozo Winery Arugano Koshu 2020 1800 yen + tax
It is a “Japan Nouveau” made from 100% Koshu grown in Yamanashi.
I felt very clean fruits and very nice acidity.
It is made by a very natural maceration with no sugar and acid addition.
I felt a very good body even though the low alcohol, only 8.5%.
It was a very difficult vintage in Yamanashi because of the bad weather.
However, this Koshu Nouveau has very high quality.
It is one of my best Koshu Nouveau wines I have tasted ever.
2nd Chateraise Belle Foret Winery Prologue 2019 2800 yen + tax
It is made from 100% Pinot Noir grown in the estate vineyard in Hokuto, Yamanashi.
It is the second vintage of the winery produced only 300 bottles.
At first, I felt a charming Pinot Noir aroma and very light flavor.
Gradually, complex a fruits taste was coming up.
The style is very delicate and elegant.
I think it is a typical Japan Pinot Noir.
I like this one very much.