オンライン・ワインセミナー

9/19

アルザスワイン委員会の主催によるアルザスワインのオンラインセミナーを受講しました。

講師はアルザスワイン委員会のエノログ ”ティエリー・フリッチュ”氏と、カーヴドリラックスのワイン博士 ”別府さん” です。

 

 

ワタシ、オンラインセミナーに参加するのは初めてでしたが、グーグルアースを使ってアルザスの畑をみたり、遠く離れたアルザスとリアルタイムでつながるライブ感に結構はまりました。

面白かったし、勉強になりました。

 

リラックスワインのトゥルクハイム・ゲヴルツ・トラミネールもティスティングに取り上げていただき、とても嬉しかったです。

また機会があれば、オンラインのセミナーに参加したいと思いました。

ってか、オレもオンラインセミナー、やってみる?

 

 

 

1本目 トゥルクハイム クレマン・ダルザス NV  2,300円 + 税

アルザスのセミナーを受けたので、やっぱりアルザスが飲みたくなりました。

トゥルクハイム村で収穫したピノ・ブランとピノ・オーセロワで造られる最もポピュラーなブレンドのクレマンです。

繊細かつエレガントな泡、優しいフルーツとミネラル感。

すっきり爽やかに美味しいです。

オーセロワって、クレマンにしか出てこないアルザス品種です。

長年なんで?と思っていて、今日のセミナーで、いい機会だと思ってティエリーさんに質問をしたのですが、満足のいく回答は得られませんでした。

少し、オンラインのもどかしさを感じました。

 

 

2本目 ユーディト・ベック トラミナー 2018  2,680円 + 税

手持ちのアルザスのストックがなくて、何かアルザスっぽいワインはないかと探してみたらありました。

先日、多摩の”リカー森澤”さんで買ったオーストリーのトラミネールです。

ローター・トラミナーとゲルバー・トラミナーの混醸で造られています。

どちらのブドウもゲヴルツ・トラミネールの兄弟ですね。

これビオデナミで栽培したブドウを、オレンジワインに仕込んだもの。

やさしいフルーツ感があふれますが、オレンジならではのタンニンと品種特性からくるスパイシーな風味が背筋を伸ばします。

いや、美味しい。

今日のdimajoさまのお料理が、たまたまトンカツだったんですが、これがどんぴしゃり。

 

 

トラミネールとポークの相性はやっぱり抜群ですね。

いや、勉強になりました。

 

 

 

 

Sep. 19

I took an on-line wine seminar organized by Committee of Alsace Wines (CIVA).

The lectures were Mr. Thierry Fritsch, Oenologue of CIVA, and Beppu-san, wine specialist in Cave de Relax.

It was the first time that I had took an on-line seminar.

I didn’t know what would be happened but I enjoyed a real time talking between Alsace and Japan very much.

I was sure the on-line seminar was one of good matters in wine business.

 

 

1st Turckheim Cremant d’Alsace Brut NV  2300 yen + tax

Because I took the Alsace wine seminar, I want to taste some Alsace wine.

It is made from Pinot Blanc and Pinot Auxerrois, which is the most popular blend of Cremant d’Alsace.

I felt elegant babbles, crisp fruits, nice citrus and fine minerals.

The taste is very pure and natural.

It is very tasty.

I don’t know about the character of Pinot Auxerrois in Alsace very much.

I wanted to know about it but I couldn’t get it in today’s seminar, as well.

 

 

2nd Judith Beck Traminer 2018  2680 yen + tax

I didn’t have other Alsace wine today.

I looked for something similar Alsace wine in my stock and found this orange wine.

It is made from Roter Traminer, Gelber Traminer grown in Austria by biodinamie.

Both grape varieties are brother of Gewurztraminer.

I felt rich fruits, nice acidity and nice minerals.

I also felt comfortable tannin from orange wine method and spicy nuance from grape variety character.

It was very good for a pork cutlet cooked by daimajo-sama today.

Very good!