今夜はすき焼き

9/12

休肝日

 

 

9/13

今日も休肝日

 

 

9/14

年に一度の健康診断を受けました。

昨日、おとといの休肝日は、今日の健診に備えてのもの。

「いや、健康診断はいつも通りの状態で受けるものですよ。直前に普段しない連続休肝日をとったらダメ。」

との、ご意見もよくいただきますが、ご意見は受け賜ります。

 

 

 

2日にわたる休肝日のご褒美に、今日はすき焼きにしました。

お肉は黒毛和牛です。切り落としですが。

 

 

 

1本目 ドメーヌ アントニャック テール アムルーズ 2016  2,200円 + 税

ラングドック・リムー地区でブルゴーニュの ”ドメーヌ・コロヴレ・エ・テリエ”が経営するワイナリー。

標高の高い冷涼な自家葡萄園で栽培したシャルドネ85%とモーザック15%のブレンドです。

ブドウはすべて自然農法で栽培し、醸造は野生酵母を使って樽発酵・樽貯蔵を経ています。

モーザックのアロマティックな香りと、シャルドネの上品な果実の風味がとても優雅に絡みます。

これは上等な白ワインです。

 

 

2本目 シャトー ド モンフォコン リラック 2015  2,200円 + 税

リラックは南部ローヌ地方のAOC。ロゼで有名なタヴェル村の隣に位置します。

無農薬で栽培した古木のグルナッシュ、シラー、カリニャン、サンソー、ムールヴェドルのブレンド。

ワイナリーのオーナー、ルディが手塩にかけて丁寧に仕込んだワイン。

口に含むと、なんか、こう、上品なフルーツが、フワっと広がる感じ。

フワっと、て抽象的ですが、やっぱフワっとしています。

フワちゃんです。これ、優しくてエレガントなとっても良いワインです。

 

 

 

Sep. 12

No Wine Day

 

 

Sep. 13

No Wine Day

 

 

Sep. 14

I took an annual health checking today.

The reason why I took two no wine days is that.

 

Then I treated myself by Sukiyaki-Dinner.

 

Very good!

 

 

1st Chateau d’Antugnac Terres Amoureuses 2016  2200 yen + tax

Chateau d’Antugnac is owned by Collovray & Terrier, which is a popular winery in Burgundy.

It is made from 85% Chardonnay and 15% Mouzac grown in the estate vineyards in Limoux Languedoc.

I felt very aromatic scent from Mouzac and very rich fruits flavor from Chardonnay.

The style is similar some very fine Burgndy white wine.

Very, very good!

 

 

2nd Chateau de Montfaucon Lirac 2015  2200 yen + tax

Lirac is located in south Cotes du Rhone and the next village of Tavel, where is famous for rose wine.

It is made from Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault and Mourvedre grown in the estate vineyards by natural farming.

It is made by a skill of craftsman of Rudi, who is the owner of the winery.

I felt very, very elegant fruits and airy mouthfeel.

It is a really comfortable red wine.

So delicious!