九州の甲州とベーリーA

8/19

早朝6時から庭の草刈りと草むしり。

朝早くから気温はすでに30度超え。

2時間半の作業で滝に打たれたような汗まみれになりました。

 

 

作業のご褒美で、お昼はウナギをご馳走になりました。

 

 

で、夕食はさくっと作りました。

 

ヒラマサのお刺身とカルパッチョ

 

 

 

 

生ハムとチーズの盛り合わせ、自家製トマトのタプナード添え

 

 

 

これはワインが進みました。

 

 

 

 

1本目 安心院ワイン 諸矢 甲州 2019  2,800円(税込み)

珍しい大分産の甲州ワインです。ワイナリーの売店で買いました。

九州ではこちらと宮崎の都農ワインも甲州を造っています。

これ、素晴らしい甲州です。

アルコール度数11%でありながら、しっかりとしたボディを感じます。

白い花びらを思わせるアロマ、グレープフルーツを思わせる柑橘系の酸、口いっぱいに広がる良質なミネラル感。

山梨のどの甲州とも、はっきりと異なる個性を持ちます。

あ、上等なピクプール・ド・ピネに似てるかも、です。

やっぱ、安心院は凄いや。何飲んでもすごく美味しい!

 

 

2本目 熊本ワイン 山鹿 マスカット・ベーリーA 2019  2,500円(税込み)

これもワイナリーの売店で買いました。山鹿市の菊鹿ワイナリーの売店のみで販売する限定品。

熊本県山鹿市で収穫したマスカット・ベーリーA100%を菊鹿ワイナリーで仕込んでいます。

2018年がファーストヴィンテージで、この2019年が2回目の仕込み。

チャーミングな赤い果実味、やさしい酸、控えめな渋みと、まろやかな口当たり。

自然で繊細な味わいの日本の赤ワインですね。

菊鹿ワイナリーのこれからが楽しみです。

 

 

 

Aug. 19

I weeded my garden from 6 a.m.

Even though the early morning, the temperature was already over 30℃.

The 2 hours 30 minutes weeding killed me!

 

 

I treated myself to a fine Unagi lunch.

 

 

 

Then I cooked dinner easily.

 

Hiramasa Sashmi & Carpaccio

 

Cheese and Prosciutto Palate

 

Very good!

 

 

1st Ajimu Wine Moroya Koshu 2019  2800 yen

It is made from 100% Koshu grown in Ajimu, Oita, Kyushu.

I bought this one at the cellar door of the winery.

Only two wineries produce Koshu wine in Kyushu, this Ajimu and Tsuno Wine in Miyazaki.

This one is an outstandingly fine Koshu wine.

I felt a very good structure even though alcohol degree was only 11%.

I felt flowery aroma, nice citrus and good minerally mouthfeel.

The style is clearly different from any Koshu wine in Yamanashi.

The taste is something similar to an excellent Picpoul de Pinet.

I am sure again Ajimu Wine is outstanding.

Every wine is tremendously tasty.

 

 

2nd Kumamoto Wine Yamaga Muscat Bailey-A 2019  2500 yen

I bought it at the winery, too.

It is sold at only the cellar door.

It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamaga, Kumamoto, Kyushu.

It is produced at Kikka Winery in Yamaga, which is the new winery of Kumamoto Wine.

Th first vintage is 2018, this one is the second vintage.

I felt charming red berries, soft acidity and modest tannins.

The style is pure and natural.

I am looking forward to tasting Kikka Wine from this time.