稀少な甲州とブラッククイーン

3/28

外出自粛の始まりです。

お料理当番。

 

 

マグロの山かけ、ホタルイカとイナダのお刺身

 

 

地鶏の香草焼き ポテトグラタン添え

 

 

 

チキンは皮目がパリパリに上手に焼けました。

 

 

 

1本目 シモラ 甲州 2015

オーストラリア・ヴィクトリア州在住の有名ワイン醸造家フィリップ・モラハンと奥様のリカさんが勝沼醸造で仕込んだオリジナルワイン。

オーストラリア限定発売の甲州です。

シャプタリなしでアルコー分ル9.1% ですが、しっかりとした果実味があって薄さは全く感じません。

 

 

エレガントなアロマと口の中いっぱいに広がるみずみずしい果実のフレーバーが印象的です。

リカさんが昔、勝沼醸造でワイン醸造を担当していたご縁で、ここ何年か毎年、秋になるとオーストラリアから来日して勝沼醸造でワインを仕込んでいます。

これ、すごく美味しいです。

2016年のヴィンテージも飲んでみたいな。

 

 

2本目 キザン 赤 2005

先日のキザン白2008年に続いて、赤のオールドキザンです。

ブラッククイーン@2005年ですぜ。

16年の熟成とは思えぬハツラツとした赤い酸が伸びます。

ほとんど熟成からくる古いワインのニュアンスを感じません。

 

 

ブラッククイーンにありがちな、エグミがすっかり消えて洗練された酸が際立ちます。

なんかすごく美味しいイタリアのバルベーラを飲んでる感じです。

やっぱ、土屋さん、すごいや。

ブラッククイーンの長期熟成のポテンシャルをまざまざと見せつけてくれました。

 

 

 

Mar. 28

The government requested us to keep staying home from today.

I cooked dinner.

 

Sashimi

 

Roast Chicken with Potato Gratin

 

Very good!

 

 

 

1st Shimora Koshu 2015

It is made by Mr. Phillip Moraghan, who is a famous winemaker in Victoria Austraklia, and Rika, the wife of Philip, from 100% Koshu grown in Katsunuma Japan.

Because Rika used to work Katsunuma Winery, they produced Koshu wine every year recently.

I felt very elegant aroma, rich fruits and tender minerals.

The taste is very deep even though the alcohol degree is only 9.1%.

It is very tasty.

I want to try to taste other vintages.

 

 

2nd Kizan Red 2005

It is an old vintage Kizan red wine made from 100% Black Queen.

I felt fresh red fruits even though it had a 16 years-maturing.

I couldn’t find any old wine nuance.

Also I couldn’t find and wild touch that Black Queen often has.

The style is similar to some very good Barbera in Italy.

I was amazed at the long mature potential of this grape variety.

Great! Great!