和牛にオレンジワイン

para8/21

休肝日

 

 

 

8/22

今日はお休みで、朝から草むしりと植木の手入れで3時間。

高いところ苦手なので、脚立が怖い。

 

 

草むしりでヘロヘロ。。。

 

 

で、お料理当番。料理するの久しぶりです。

 

枝豆

 

 

カツオのタタキ風カルパッチョ

 

 

ホタテ貝柱のソテー、サフラン風味

 

 

黒毛和牛のステーキ

 

 

今日のお肉は、カイノミと呼ばれるモモの稀少部位。

赤身なのに、ジューシーで柔らかくて美味しかったです。

 

 

 

1本目 パラッツィ ドゥレッロ スプマンテ NV  1,080円 新入荷

イタリア・ヴェネト州の地元品種ドゥレッロ100%で仕込まれたスパークリングワイン。

カーヴドリラックスの泡としては最安値の1,000円(税別)です。

これ、安くてもちゃんとカーヴドリラックス・オリジナルワインの基準を満たす優れもの。

キメ細やかな泡、新鮮なアロマ、メロンのような風味のフルーツ感。青リンゴを思わせるきれいな酸もしっかり。

ドゥレッロから造られる泡は、いま現地のワイン通の中で人気急上昇らしいです。

これ、抜群のコストパフォーマンスだとワタシは思います。

 

 

2本目 丸藤葡萄酒 ルバイヤート 甲州醸し 2018 2,270円

今日はお肉に赤じゃなくて、オレンジワインを合わせてみました。

甲州の皮と種をしっかりとマセレーションしているので、しっかりとした酸と適度なタンニンを感じます。

ヴォリューム感がしっかりあるので、今日の黒毛和牛に負けません。

ワインソースにブラックベリーのジャムをたっぷり入れて、フルーツ感の強いソースを絡ませたのも、このワインとの相性をよくしたと思います。

「シェフ、美味しいです!」と、自画自賛。(笑)

 

 

Aug. 21

No Wine Day

 

 

 

Aug. 22

It was a day-off.

I weeded my garden and pruned the garden tree for 3 hours in the morning.

I was so tired.

 

Then I cooked dinner.

 

Edamame

 

Bonito Carpaccio

 

Scallop Saute Saffron Sauce

 

Wagyu Beef Steak

 

Very good!

 

 

1st Palazzi Durello Spumante NV 1,080 yen  New Arrivals

This new arrival wine is made from 100% Durello, which is a local grape variety in Veneto Italy.

It is the cheapest sparkling wine in Cave de Relax.

However, the quality is very high.

I felt elegant babbles, fresh aroma, rich fruits and good acidity.

The sparkling wine made from Durello is getting popular in Italy now.

I think this one has a very high cost performance.

 

 

2nd Rubaiyat Koshu Kamoshi 2018 2,270 yen

I chose this “Orange Wine” for the steak instead of a red wine.

Because the deep maceration of Koshu made a rich body and good tannin, it was very good for steak today.

I cooked the wine sauce by using many blackberry jam.

The sauce fruits taste was very good for this fruity wine, too.

“Good job! Chef!”

Oh! The chef is me! ; )