4/24
お料理当番、手巻き寿司。
手巻き寿司、久しぶりです。
今日の目玉は、北海道産ズワイガニ。
蒸しあげて、身を丁寧にほぐしました。
身をほぐすのに、30分もかかりました。
苦労の分だけ美味しかったです。
1本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ シャルドネ 2017
ワイナリーの売店で購入しました。2000円くらいだったと思います。
はじめ、甘いブドウの香りがあふれます。
ひょっとして甘口のシャルドネ? と、思うほど。
いや、間違いなく残糖度は僅か。
自然なブドウの香りがハツラツと沸き上がっているのです。
まじりっけ無しのピュアなブドウの味わいが生きているのです。
程よい酸とミネラル感、飲むほどに心地よい風味が増します。
いや、これは素晴らしいシャルドネですね。
いかにも日本のワインって感じ。
手巻き寿司にぴったり。特にズワイガニとのペアリングがバッチリでした。
2本目 マルサン葡萄酒 百 マスカットベリーA 2017
これも先週ワイナリーで購入。たしか1500円くらいでした。
これはシャルドネの逆で、ベリーAにありがちな甘いアロマは、ほとんど感じません。
その代わりに上品な赤いベリー系のアロマと果実の風味。
ベリーAとは思えない厚みのあるボディとタンニン。
しっかりとした赤ワインに仕上がっています。
山梨のベリーAとしては、トップクラスに入るのではないでしょうか?
手巻き寿司にぴったり。特にバチマグロの赤みと抜群のマリアージュ。
うーむ、若尾さん、やるなあ。マルサン葡萄酒、恐るべし。コスパ、半端じゃないですねー。
Apr. 24
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
I steamed a crab then stripped it by taking 30 minutes.
Very good!
1st Marusan Winery Miyakubo Chardonnay 2017 2160 yen
I bought this at the winery last week.
I felt sweet aroma at first.
I doubted if it is a sweet Chardonnay.
However, it was a real dry white wine.
I felt very rich-natural fruits aroma and flavor.
I felt very clean and pure Chardonnay taste.
It is a typical fine Japanese Chardonnay.
It was very good for Temaki-Sushi today, especially the paring with Crab was perfect.
Really tasty!
2nd Marusan Winery Hyaku Muscat Bailey-A 2017 1500 yen
I didn’t feel sweet candy flavor that some NG Bailey-A often had.
I felt elegant red berries, nice acidity and comfortable tannin.
I also felt rich and nice structure that you hardly find with Bailey-A in this class.
I admire this cost performance.
I think it is one of the top Beiley-A wines in Yamanashi.
It is very good for Temaki-Sushi, too, especially Bachi-Maguro today.
Very good!