恐るべし、マルサン葡萄酒

4/24

お料理当番、手巻き寿司。

手巻き寿司、久しぶりです。

今日の目玉は、北海道産ズワイガニ。

 

 

蒸しあげて、身を丁寧にほぐしました。

身をほぐすのに、30分もかかりました。

 

 

苦労の分だけ美味しかったです。

 

 

 

1本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ シャルドネ 2017

ワイナリーの売店で購入しました。2000円くらいだったと思います。

はじめ、甘いブドウの香りがあふれます。

ひょっとして甘口のシャルドネ? と、思うほど。

いや、間違いなく残糖度は僅か。

自然なブドウの香りがハツラツと沸き上がっているのです。

まじりっけ無しのピュアなブドウの味わいが生きているのです。

程よい酸とミネラル感、飲むほどに心地よい風味が増します。

いや、これは素晴らしいシャルドネですね。

いかにも日本のワインって感じ。

手巻き寿司にぴったり。特にズワイガニとのペアリングがバッチリでした。

 

 

2本目 マルサン葡萄酒 百 マスカットベリーA 2017

これも先週ワイナリーで購入。たしか1500円くらいでした。

これはシャルドネの逆で、ベリーAにありがちな甘いアロマは、ほとんど感じません。

その代わりに上品な赤いベリー系のアロマと果実の風味。

ベリーAとは思えない厚みのあるボディとタンニン。

しっかりとした赤ワインに仕上がっています。

山梨のベリーAとしては、トップクラスに入るのではないでしょうか?

手巻き寿司にぴったり。特にバチマグロの赤みと抜群のマリアージュ。

うーむ、若尾さん、やるなあ。マルサン葡萄酒、恐るべし。コスパ、半端じゃないですねー。

 

 

 

Apr. 24

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

I steamed a crab then stripped it by taking 30 minutes.

Very good!

 

 

1st Marusan Winery Miyakubo Chardonnay 2017 2160 yen

I bought this at the winery last week.

I felt sweet aroma at first.

I doubted if it is a sweet Chardonnay.

However, it was a real dry white wine.

I felt very rich-natural fruits aroma and flavor.

I felt very clean and pure Chardonnay taste.

It is a typical fine Japanese Chardonnay.

It was very good for Temaki-Sushi today, especially the paring with Crab was perfect.

Really tasty!

 

 

2nd Marusan Winery Hyaku Muscat Bailey-A 2017 1500 yen

I didn’t feel sweet candy flavor that some NG Bailey-A often had.

I felt elegant red berries, nice acidity and comfortable tannin.

I also felt rich and nice structure that you hardly find with Bailey-A in this class.

I admire this cost performance.

I think it is one of the top Beiley-A wines in Yamanashi.

It is very good for Temaki-Sushi, too, especially Bachi-Maguro today.

Very good!