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本日、東海大学付属相模原高等学校・後援会から依頼を受けてワインセミナーを開催。
東海大相模の生徒さんのご父兄 48名にご参加いただきました。
テーマは日本ワイン。
日本ワインの歴史、輸入果汁から造る国産ワインと日本のブドウだけで造る日本ワインの違い、道県別の産地の特徴、輸入ワインとの味わいの違いなど、皆さん熱心に聴いていただきました。
驚くほどたくさんの質問もいただき、日本ワインへの関心の強さを感じました。
試飲ワイン
ルバイヤート 甲州シュールリー
小布施ワイナリー シャルドネ オーディネール
山崎ワイナリー シャルドネ
タケダワイナリー 蔵王スター 赤
キザンワイン 赤
ヴィラデストワイナリー メルロー
「日本ワインってこんなに美味しいの?」 という驚きの声があちこちであがりました。
高校の食堂スタッフの皆さんが用意してくれたお料理もとても美味しく、日本ワインと絶妙のマリアージュを楽しみました。
2時間のセミナーがあっという間に終了。
最後は盛り上がりすぎ、ってくらい盛り上がりました。
これを機会にご参加いただいた皆さんが日本ワインのファンになっていただければうれしいです。
本日はお招きいただきありがとうございました。
Feb. 24
I organized a wine seminar for a parent’s association of Tokai University High School.
The theme today was Japan Wine.
I talked about a history, summary, character, topics, etc. of Japan Wine.
Every participant heard my talk earnestly.
I received a lot of questions.
I was sure many people were interested in Japan Wine.
Wine List
Rubaiyat Koshu Sur Lie
Sogga Pere et Fils Chardonnay Ordinaire
Yamazaki Winery Chardonnay
Takeda Winery Zao Star red
Kizan Winery Red
Villa d’Est Winery Merlot
Many people seemed to be surprised at the high quality of the tasting wines today.
Every dish, which was cooked by school restaurant staff, was very delicious, too.
We enjoyed a very good marriage between foods and Japan Wine.
It was a very nice event today.
Thank you very much for inviting me!