2/12
休肝日
2/13
今日の夕食は、おでんです。
おでんの時、ワイン選びは難しくって、いつも迷います。
ワタシの好きな酸のしっかりとした白ワインだと、なんかおでんの具材の旨みと何かしっくりこないし、赤ワインの渋みとはあまり相性が良くないように思われます。
じや、ロゼかな〜?
なんて思って、ふと選んだのが神戸レゼルバのカベルネ ・ソーヴィニヨン クラレット。
穏やかな酸、ほのかな甘みに、心地の良いタンニン。醤油とみりんベースの出汁と、神戸ワインの存在感のあるカベルネのアロマが、これが意外に良く合います。
ワタシの好きなチクワブにもいい感じ。
2本目は、日本酒。
宮城一ノ蔵 大和伝 特別純米酒。
やっぱり、おでんには日本酒がいいですね。
あ、そうそう、おでんの前に、ヒラメの刺身と鯵のタタキもいただきましたよ。
Feb. 12
No Wine Day
Feb. 13
Today’s dinner is Oden.
When I cooked Oden, it’s difficult to choose a wine, so I’m always at a loss.
If it’s a white wine with a strong acid that I like, it doesn’t seem to go well with the flavor of the oden ingredients, and it doesn’t seem to go well with the astringency of red wine.
Is it rose?
I thought about it, and suddenly chose Kobe Reserva Cabernet Sauvignon Clairet.
I felt mild acidity, subtle sweetness and pleasant tannins. The soy sauce and mirin-based broth and the aroma of Cabernet with the presence of Kobe wine go surprisingly well.
It’s also a nice touch for my favorite Chikwabu.
The second bottle was Japan sake.
Miyagi Ichinokura special Junmai Sake.
After all, Japan Sake is good for oden.
Oh, yes, before Oden, I also had Hirame Sashimi and Aji-Tataki.