3/12
お料理当番。
ホタルイカ
具だくさんサラダ
鮭、ホタテと小海老のソテー ポテトグラタン添え
上出来、上出来。
具だくさんサラダが、マイブーム。
イチゴってサラダにしても美味しいですね。
地元、川崎・岡上産のイチゴです。
1本目 アルファ・ロワール パト・ド・シャ シャルドネ ソーヴィニヨン 2018 1,500円
フランス・ロワール産の白ワイン。
独自の自然農法で栽培されたシャルドネとソーヴィニヨン・ブランを50%ずつブレンドしています。
珍しいブレンドですが、最近たまに見ますね。
柑橘系の豊かなフルーツに、心地のよいミネラル感。
透明感の強いピュアな口当たり。
シャルドネとソーヴィニヨンって、意外と好相性です。
2本目 シャトー フィングラーヴ ルージュ 2017 1,520円
最近飲んでる赤ワインが、日本ワインとかピノ・ノワールとか軽いタッチのワインが多かったので、たまにはしっかり系のワインが飲みたくなってこのボルドーを抜きました。
ボルドー東部ガロンヌ川流域のサン・マケール地区で自然農法で栽培されたメルロー90%とカベルネ・フラン10%のブレンド。
豊かな果実味、密度の高いタンニン。
しっかりとした骨格を持ちながら、どこか優しくエレガント。
美味しいです。今日のサーモン・ソテーにも良く合いました。
Feb. 12
I cooked dinner.
Hotaruika Sashimi
Cobb Salad
Salmon, Scallop and Shrimp Sauté with Potato Gratin
Very good!
Recently, I like the Cobb Salad.
Strawberry is good for the salad, too.
They are our home-grown local strawberry.
1st Alpha Loire Pate de Chat Chardonnay- Sauvignon 2018 1500 yen
It is made from 50% Chardonnay and 50% Sauvignon Blanc grown in the middle Loire Valley in France.
This blend is not so popular but you sometimes find that recently.
I felt nice citrus and comfortable minerals.
The style is very pure and natural.
Chardonnay and Sauvignon shows a nice combination, I think.
2nd Chateau Fongrave Rouge 2017 1520 yen
I mainly taste light type red wines in these days.
Then I wanted to try some full-bodied style wine.
So, I chose this Bordeaux red wine.
It is made from 90% Merlot and 10% Cabernet Franc grown the estate vineyards in Saint- Macaire by sustainable method.
I felt very rich fruits and dense tannin.
The style is dark and concentrated but also elegant and delicate.
Tasty!
It was good for Salmon Sauté, too.