松葉ガニを頂戴しました!

2/4

兵庫県に住む知り合いの方から、生きた松葉ガニを頂戴しました。

ひえー! ひえー! しかも2杯!

 

 

 

 

買えば、いったい幾らするんでしょうか?

 

 

 

 

早速、蒸していただくことにしました。

 

 

 

 

なんという美味!!

 

 

 

 

これは圧巻、今まで人生で食べたカニの中で一番おいしいです。

 

 

 

 

まさに絶品です。

心から堪能しました。

 

 

 

 

〆にカニ味噌と、カニを蒸した出し汁で雑炊を作りました。

 

 

 

 

これまた絶品。

 

 

 

 

いや、凄い贅沢をしてしまいました。

 

 

 

 

 

1本目 ボディガ マラニョネス ピカラナ 2016  2,480円 + 税

せっかくの松葉ガニ、何か良いワインをと思ってこのスペインワインを抜きました。

ブドウは、マドリッド近郊の標高の高いブドウ畑でビオディナミで栽培されているそうです。

ん? あれ? てっきり品種はアルバリーニョだと思っていたのですが、アルビーニョでした。

調べてみたらこの地方の地品種でした。

で、このワインを選んだのは大正解。

綺麗な酸と、これでもかっ!というミネラル感。

密度高く完熟したブドウの旨味がたっぷり。

松葉カニの強烈な旨味にも負けないボディもあります。

アルコール度数は14%とありますが、アルコールの高さはまるで感じません。

いや、抜群のペアリングでした。さすが、ワタシ(?)。

ブドウ品種を間違えても選んでもバッチリでした。

 

 

2本目 トゥルクハイム ピノノワールT 2015  4,200円 + 税

赤はアルザスのピノ・ノワールにしました。

リースリングのグランクリュの畑をピノ・ノワールに改植して仕込む、トゥルクハイムの赤のトップキュヴェです。

これ、最近何か特別な事があるとよく抜くのですが、実に申し分のない素晴らしいピノです。

「ピノ・ノワールは、こうであって欲しい」とワタシが思う味わいが全て揃っています。

松葉ガニの雑炊にもばっちりでした。

今夜は夢心地。

 

 

 

Feb. 4

I received Zuwaigani, which is a very expensive snow crab, from my acquaintance.

They were still alive.

 

I steamed them.

 

They are amazingly delicious!

 

Amazing! Amazing! Amazing!

 

I moved a lot.

 

Finally, I cooked a risotto by crab soup taking from the steaming.

 

It was amazingly delicious, too!

 

 

1st Bodega Maranones picarana 2016  2480 yen + tax

It is made from 100% Albillo grown in the estate vineyards in Madrid Spain by biodynamic method.

I misunderstand it is made from Albarino, a popular grape variety in Spain.

Albillo is a local grape variety, I didn’t know.

 

Well, I got a big success!

This white wine is very delicious and really great for Zuwaigani.

I felt excellent fruits, nice acidity and tremendously fine minerals.

The solid body was very good for the Umami of the crab.

It was a perfect pairing!

 

 

2nd Truckheim Pinot Noir T 2015 4,200 yen

I took Alsace Pinot Noir for the second.

The grapes were grown in the estate vineyards, which used to be grown Grand Cru Riesling.

It is one of my most favorite Pinot Noirs recently.

It has all aromas, tastes and flavors which I want taste with a fine Pinot Noir.

So delicious!

It was really good for the crab risotto, too!

It was a kind of dream dinner!