手巻き寿司はご馳走です

2/5

休肝日

 

 

2/6

お料理当番、手巻き寿司です。

 

 

 

スズキ、真鯵、スルメイカ、ミズタコ、本マグロ、ホタテ、ホタルイカ、真鱈白子、サーモン

 

 

 

 

白子、美味しい!

 

 

 

 

その他、みんな美味しい!

外食自粛中、手巻き寿司はご馳走です。

 

 

 

 

1本目 キスヴィン シャルドネ 2018  3,700円 + 税

山梨県・塩山でブドウ栽培家の荻原氏が丹精込めて育てたシャルドネで仕込んだワイン。

生のブドウの真ん中のツルんとした食感に似たフルーツ感。

穏やかな酸と、ふわっとしたミネラルも感じます。

オギりん(daimajoさまはこう呼びます)のワインは、やっぱり美味しいです。

 

 

2本目 フジッコワイナリー フジクレール メルロー 2019  2,020円 + 税

勝沼の自社畑と、山梨市牧丘の契約農家さんが栽培したメルローで仕込んだワインです。

佃煮で有名な食品メーカーですが、ワイナリーも勝沼に設立されて60年近い歴史がある老舗のひとつ。

醸造責任者の鷹野ひろ子さんは、信州たかやまワインの醸造責任者の鷹野永一氏のご夫人です。

夫婦そろってワインメーカーって凄いですよね。

で、このメルローはものすごく美味しいです。

新鮮な赤い果実のアロマ、豊かな果実味、穏やかな渋み、きれいな酸と心地よいアフター。

果実味のキメが実に細やかでエレガント。赤ワインなのにツルンとした口当たりがあります。

今日の手巻き寿司にもよく合いました。

実に素晴らしいメルローだと思います。値段はこれは安すぎ。

製造本数782本だって。少ないですね。

ワイナリー直営のオンラインショップにいって、こっそり3本追加で買っちゃいました。

 

 

Feb. 5

No Wine Day

 

 

Feb. 6

I cooked dinner, Temaki-Sushi.

 

Under the state emergency, Temaki-Sushi is one of the few entertainments for me.

 

Delicious!

 

 

1st Kisvin Chardonnay 2018  3700 yen + tax

It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyard in Enzan Yamanashi.

Mr. Ogiwara, who is the owner of the winery, is one of the top grape growers in Japan.

I felt rich fruits, fine acidity and nice minerals.

I could find very ripe grapes in the glass.

I was sure again it was a very fine Chardonnay in Japan.

 

 

2nd Fujicco Winery Fujiclair Merlot 2019  2020 yen + tax

It is made from 100% Merlot grown in Katsunuma and Makigaoka Yamanashi.

Ms. Hiroko Takano, who is the winemaker, is the wife of Mr. Eiichi Takano, who is the winemaker of Shinshu-Takayama Winery.

Well, it is a very excellent Japan Merlot.

I felt fine aroma, elegant fruits, mild tannin and comfortable after taste.

Because the fruits is very dense, I felt a seamless mouthfeel.

Also, I felt the fine essence of the ripe grape.

It is a wonderful Japan Merlot.

I think the price is too much cheap.

It is produced only 782 bottles.

I bought three bottles at the online shop of the winery.