8/14
休肝日
8/15
身の危険を感じる暑さです。
今日もお料理当番。
マグロと真鯛のマリネ
オーストラリア産仔羊の香草焼き
庭で栽培しているローズマリーをたっぷり乗っけて焼きました。
ソースも庭で栽培しているバジルを使って作りました。
とっても美味しかったです。
1本目 ポール・ペルノ ブルゴーニュ シャルドネ 2017
6月に白金台の新しいワインショップ ”アムルース”さんで購入。
「たまにはブルゴーニュが飲みたい!」というdaimajoさまのリクエストにお応えしました。
厚みのある極めて上品な果実味、飛び切り上等な酸とミネラル感。
さすが、ポール・ペルノです。
AOCブルゴーニュが、ピュリニー・モンラッシェのクオリティーに匹敵します。
いや、その辺のピュリニーなんか目じゃないか。。
2本目 シャトー ヴァニエール バンドール・ルージュ 1996 10,000円 + 税
「仔羊にあう高い赤ワインが飲みたい!」というdaimajoさまのリクエストにお応えしました。
プロヴァンスの銘醸ワイナリーの古酒。
コートダジュールの高級リゾートホテルのメインダイニングをイメージしました。
24年熟成のワインですが、まだまだフレッシュ。
滋味と奥行きの深さはさすが。
案の定、daimajoさまは氷を入れてご満悦。
「1万円は高いけど、まあまあ美味しいわ。」だそうです。
あなた、きっとフランス人に怒られますよ。。。
Aug. 14
No Wine Day
Aug. 15
It was a tremendously terrible hot day.
I feared for my physical safety.
I cooked dinner.
Marinated Seafood
Roast Lamb with Mashed Potatoes
Very good!
1st Paul Pernot Bourgogne Chardonnay 2017
I treated the request from dainajo-sama, ” I want taste a fine Burgundy wine!”
It is a really fine Burgundy.
I felt deep-rich fruits, elegant-clean acidity and clear- sharp minerals.
The style is a just fine Puligny- Montrachet.
Very good!
2nd Chateau Vannieres Bandol 1996
I treated the request from daimajo-sama, ” I want to taste some very expensive red wine!”
The I opened this old vintage made by a very popular winery in Provence.
I tried to taste this one at the image of the main dinning of luxury hotel in Cotes d’Azur.
Even though the 24 years mature, I felt still very fresh fruits.
I also felt very deep fines and comfortable mouthfeel.
She said, ” The price is too expensive but not so bad.”
I tasted it with ice cubes.
She must get yelled at by French people, I think…